Marian Vanghelie a spus, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ca a dat o declaratie de martor in fata anchetatorilor, in dosarul privind problemele la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014.

"Am spus ceea ce cred si nu m-am delimitat nicio secunda de la ceea ce am spus si public. Nu am facut nimic altceva decat sa explic declaratia mea publica, cu argumente bazate pe logica. Nu am hartii sau alte documente pe care sa le aduc procurorilor, pentru ca eu nu lucrez in MAE sau la vreo alta institutie", a spus Marian Vanghelie.

Intrebat cine crede ca este responsabil de problemele de la votul din diaspora, Marian Vanghelie a raspuns: "Cred ca sunt impreuna Victor Ponta cu Liviu Dragnea".

Primarul Sectorului 5 a adaugat ca, in opinia lui, "cei ce au condus campania sunt cei responsabili". "Si-au batut joc baietii astia, iar justitia acum trebuie sa lamureasca cine este responsabil", a mai spus Vanghelie.

Marian Vanghelie a precizat ca nu are o "batalie personala" cu Victor Ponta si ca, "in contextul actual, de un penibil foarte mare, trebuie sa spunem adevarul".

Edilul Sectorului 5 a mai aratat ca a participat la foarte multe discutii la nivelul PSD si ca, in opinia sa, a fost exclus din partid pentru ca il tot alegea lumea. "De aceea nu au pus un director de campanie, pentru ca nu gaseau asa ca mine", a mai spus Vanghelie.

Marian Vanghelie a precizat ca, din primavara, vrea sa faca un tur al tarilor in care se afla multi romani, precum Spania si Italia, unde sa le explice celor interesati ce s-a intamplat in realitate referitor la votul din diaspora.

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a venit, vineri, la Directia Nationala Anticoruptie, surse judicare declarand ca edilul va fi audiat in calitate de martor, in dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidentiale.

Directia Nationala Anticoruptie face cercetari cu privire la fapta, si in acest stadiu al anchetei, strange probe in dosarul privind problemele la votul din diaspora.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale, a fost constituit initial pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), prin conexarea a sase dosare penale care au vizat plangeri legate de modul de desfasurare a scrutinului. Faptele sesizate in plangeri sunt abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut, in 2 decembrie 2014, dosarul de la PICCJ, intrucat DNA avea in lucru un alt dosar care vizeaza aceleasi fapte.

In 8 decembrie, Autoritatea Electorala a transmis mai multe documente solicitate de DNA, intre acestea numarandu-se corespondenta intra si interinstitutionala privind votul din diaspora.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.

La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".

Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central acest lucru, BEC "nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens". Potrivit lui Melescanu, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.

Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.