Premierul Romaniei a insistat asupra faptului ca nu stie ce observatii a ridicat presedintele Traian Basescu si nici la ce recomandari din MCV se refera acesta, aratand doar ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a avut anterior o discutie inclusiv pe aceasta tema cu secretarul general al Comisiei Europene, fara sa fie ridicate obiectii din partea CE fata de statut, informeaza Mediafax.

Premierul a aratat insa ca noul statut al parlamentarilor include si o reducere a bugetului Parlamentului, astfel ca acum trebuie analizat daca proiectul de buget elaborat pentru acest an mai poate fi adoptat in conditiile in care statutul a fost transmis spre reexaminare.

Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocand, printre altele, faptul ca acesta vine in contradictie cu recomandarile din Raportul MCV si propunand dezbatere publica asupra proiectului.

In cerere se arata ca Legea trimisa spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea si modificarea statutului deputatilor si al senatorilor, in special in ceea ce priveste incompatibilitatile, conflictele de interese si imunitatea parlamentarilor.

Presedintele anunta, duminica, intr-o conferinta, ca luni va decide daca promulga modificarile la Statutul parlamentarilor, retrimite actul normativ Legislativului sau trimite la Curtea Constitutionala.

Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray.