Presedintele Romaniei a sustinut ca solutia o reprezinta "demisia simultana a presedintelui si a Parlamentului", dupa revizuirea Constitutiei, in spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri, informeaza Mediafax.

“Avem un precedent: CC a refuzat comasarea localelor cu parlamentarele”

Traian Basescu a declarat, astazi, in privinta comasarii alegerilor, ca exista un precedent constitutional, respectiv decizia CC care a refuzat comsarea a doua tipuri de alegeri, respectiv localele cu parlamentarele.

“Nu pot fi solutii constitutionale de reducere a mandatului presedintelui fara vointa sa”

De asemenea, presedintele a fost intrebat despre afirmatiile lui Crin Antonescu privind impunerea comasarii alegerilor. Basescu a spus ca atunci cand faci declaratii trebuie sa citesti si Constitutia si sustinand ca nu se pot gasi solutii de reducere a mandatului presedintelui fara vointa sa.

“La intalnirea de marti seara am ridicat problema votului pentru Stan, Borbely si Dobre”

Seful statului a precizat, totodata, ca la intalnirea de marti seara cu presedintele Senatului Crin Antonescu, presedintele Camerei Valeriu Zgonea si premierul Victor Ponta a ridicat, intre altele, problema votului vizandu-i pe deputatul Ion Stan si pe fostii ministri Laszlo Borbely si Victor Dobre.

Presedintele a mentionat, referitor la aceasta intalnire, ca "target-ul" nu era atat MCV, cat Schengen si ca i s-a parut, cunoscand "sensibilitatile" unor state legat de raportul MCV, ca se poate face ceva pentru a nu rata o solutie pozitiva in martie privind Schengen.

El a adaugat ca, in acest context, a ridicat cateva probleme, Traian Basescu mentionand in primul rand votul vizandu-i pe deputatul Ion Stan si pentru fostii ministri Victor Paul Dobre si Laszlo Borbely.

Alegerile prezidentiale ar putea fi cuplate cu cele europarlamentare, in 2014

Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu a declarat ca USL ia in considerare varianta in care alegerile prezidentiale din 2014 sa fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existand ideea la nivelul USL ca presedintele sa-si preia mandatul mai tarziu.

Intrebat daca au fost discutii la nivelul USL si daca se ia in considerare cuplarea alegerilor europarlamentare de anul viitor cu cele prezidentiale, Chitoiu a raspuns: "Da, luam in considerare, au fost discutii la nivelul USL", potrivit Mediafax.

El a explicat ca numai in momentul in care incep discutiile pentru modificarea Constitutiei va fi abordata concret posibilitatea unificarii celor doua tipuri de alegeri. Actualul mandat al presedintelui Basescu expira in decembrie 2014.

"Bineinteles ca vor avea loc ulterior negocieri cu presedintele Romaniei, daca este dispus sa-si intrerupa mandatul in luna mai – cand vor fi alegerile europarlamentare, pentru ca s-au decalat cu o luna la nivel european si inclusiv in Romania – sau se va merge pe o formula sa se faca alegerile (prezidentiale, n.r.) in luna mai si sa se preia mandatul la expirarea mandatului actualului presedinte", a explicat Chitoiu.

Vicepresedintele PNL a mentionat ca USL sustine ideea reducerii numarului de parlamentari la 300 de alesi, insa cu mentinerea sistemumului bicameral.

"Nu ma vad cu FMI. Guvernul e incordat in negocieri pe reducerea TVA, CAS, impozit regresiv"

Presedintele Basescu a adaugat ca nu se va intalni cu delegatia FMI, pentru ca vrea sa lase libertate Guvernului, despre care a spus ca e convins ca este incordat in negocieri pentru reducerea TVA, CAS, pentru impozitul regresiv, iar populatia asteapta incheierea cu succes e negocierilor

"Nu ma voi intalni cu FMI. Am transmis acest lucru in mod politicos", a spus Traian Basescu, raspunzand unei intrebari.

El a precizat ca nu va avea o intalnire cu delegatia FMI , deoarece a vrut sa lase Guvernului "deplina libertate". "Am vrut sa las Guvernului deplina libertate sa poata negocia reducerea TVA la alimente, sper sa reuseasca acest lucru, populatia asteapta, mai ales ca au venit scumpiri (...), deci cred ca populatia asteapta cu nerabdare finalizarea negocierilor sa auda ca Guvernul a reusit sa scada TVA la alimente", a afirmat seful statului.

Basescu a precizat, de asemenea, ca este convins ca "Guvernul este extrem de incordat pe reducerea CAS". "Nu am indoiala ca Guvernul negociaza cu toata forta si capacitatea lui impozitul regresiv. Va aduceti aminte, maximum 16%, cat este cota unica acum, si promiteau reducerea la 12% pentru anumite categorii si la 8%", a continuat presedintele.