"Constat, cu surprindere, ca prim-ministrul Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, are o mai mare preocupare pentru protejarea baronilor locali si pentru prezervarea propriei functii decat pentru nevoile reale ale romanilor. Preocuparea domnului prim-ministru ar trebui sa fie mai degraba crearea de locuri de munca, renuntarea la acciza aplicata combustibililor si imbunatatirea reala a conditiilor de trai ale populatiei, cresterea colectarilor de venituri la bugetul de stat si nu doar propaganda desantata prin care incearca sa ne convinga pe toti ce bine o ducem sub guvernarea Ponta", se arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale, care prezinta precizari ale presedintelui Traiaqn Basescu, cu privire la afirmatiile premierului Victor Ponta. 

Potrivit sefului statului, "afirmatiile primului-ministru sunt in tonul acțiunilor si al declarațiilor mincinoase cu care ne-a obișnuit deja și care i-au adus un umilitor renume de mincinos". 

Traian Basescu mai mentioneaza ca, "pentru simpatia și voturile baronilor locali ai PSD, domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta calca din nou in picioare interesul și nevoile reale ale romanilor, alimentandu-i, insa, și cu minciuna ca terenurile de la Nana ar fi fost achiziționate de familia sa inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare din data de 9 septembrie 2013". 

"Constat furia pe care a starnit-o achiziționarea cinstita a unui teren, printr-un credit bancar, și uimirea liderilor PSD in fața unei tranzacții corecte și legale a carei investigare cu cat avanseaza mai mult, cu atat confirma ca s-a facut cu respectarea deplina a legii. Este greu pentru domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta și pentru baronii care și-au dobandit terenuri in mod ilegal sa ințeleaga ca acestea pot fi cumparate cinstit, in schimbul unui credit bancar. Obiceiul domniilor lor este sa jefuiasca terenuri de la Academia de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu-Șișești» sau de la Agenția Domeniilor Statului (ADS)", se mai afirma in comunicatul de presa. 

Traian Basescu da asigurari ca atat el cat si familia sa stau la dispozitia organelor de ancheta, pentru a dovedi legalitatea tranzactiei. "Va asigur ca și eu și familia mea stam oricand la dispoziția organelor de ancheta pentru a dovedi legalitatea acestei tranzacții și pentru a demonta minciuna domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta. Fac precizarea ca tranzacția de la Nana este incheiata intre doi subiecți de drept privat, iar plațile s-au facut transparent, numai prin banci, putand fi, cu ușurința, controlate de instituțiile statului care sunt interesate sa dovedeasca adevarul in acest caz", mai arata seful statului.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca este absolut convins ca presedintele Traian Basescu va ajunge in inchisoare. El a aratat ca nu are niciun fel de teama in ceea ce il priveste, intrucat stie ca a respectat intotdeuna legea si ca Basescu e "un corupt comunist si securist".

Presedintele a declarat duminica, referitor la declaratii ale lui Victor Ponta, ca daca acesta face "dreptate dupa mintea domniei sale" ajunge "coleg de apartament cu Adrian Nastase", spunand totodata ca "ar fi o drama pentru Romania" ca acesta sa ajunga presedintele tarii.

Solicitat sa comenteze declaratiile sefului statului, Ponta a replicat: "Daca imi era frica de amenintarile domnului Basescu...sunt supus acestor amenintari de foarte multi ani. Nu ma intereseaza. Nu doar ca nu ma intereseaza, dar sunt absolut convins ca in inchisoare va ajunge Traian Basescu. Eu, care stiu ca am respectat intotdeuna legea, nu am niciun fel de teama.

Ponta a precizat ca, in opinia sa, actiunea lui Traian Basescu de amenintare a familiei unui senator, respectiv Gabriela Firea, care face parte dintr-o comisie de ancheta, este fara precedent si trebuie sa primeasca un raspuns foarte clar din partea Justitiei si a Parlamentului Romaniei. 

Victor Ponta a spus ca va semna personal plangerea penala impotriva lui Basescu privind acuzarea acestuia de amenintare si santaj la adresa Gabrielei Firea. Intrebat daca poate fi chemat Basescu la Parchet in urma acestei plangeri penale, Ponta a raspuns: "In decembrie, da, va fi". 

"Dupa cum vedeti, Parchetul a deschis un dosar pentru ca este foarte clar ca s-au incalcat mai multe legi civile si penale in ce priveste achizitia terenurilor. Eu am spus ca e vorba de spalare de bani si de spalare a unor proprietati pe care domnul Basescu le avea de mult si pe care acum, pe final de mandat, incearca sa le albeasca, sa le treaca oarecum legal", a adaugat Ponta. 

El a spus ca cercetarile in privinta achizitiei de terenuri de la Nana sunt la inceput si a precizat ca "vor mai aparea si alte elemente", legate de ceea ce Comisia parlamentara de ancheta a solicitat de la ANAF sau de la Oficiul National de Prevenire si de Combatere a Spalarii Banilor.  "Celelalte persoane pot sa raspunda in fata legii pana in decembrie, domnul Basescu din decembrie incolo va trebui si va raspunde in fata legii. Domnia-sa, fiind un corupt comunist si securist, isi permite sa spuna de altii", a mai adaugat Ponta.

"Am discutat cu totii din punct de vedere politic si legal consecintele atacului pe care nu ma feresc sa-l numesc un atac mafiot efectuat aseara de catre Traian Basescu impotriva colegei noastre, domna senator Firea. Am decis ca toti parlamentarii, nu doar din coalitia de guvernare, dar daca sunt si liberali, de la PPDD, sau de la PDL, care vor dori, pana maine (marti - n.r.) avem o plangere penala impotriva presedintelui Traian Basescu petru doua infractiuni: infractiunea de amenintare si infractiunea de santaj", a declarat luni premierul Victor Ponta dupa sedinta liderilor coalitiei guvernamentale. 

Ponta a mai spus ca "este prima data din 1989 incoace, de cand Romania incearca sa fie democratica, cand familia unui senator este amenintata direct, de catre presedinte". "Este un element fara precedent, care nu mai are nicio acoperire in disputra politica”, a mai spus premierul.  "In momentul in care ameninta familia unui senator (...) lucrurile sunt fara precedent", a adaugat acesta, precizand ca va fi informata si Comisia Europeana. El a aratat ca este un "atac mafiot" impotriva Gabrielei Firea.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a reactionat, luni, la afirmatiile presedintelui Traian Basescu la adresa ei, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".  Firea precizeaza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, duminica seara, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului".  Referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea, presedintele a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.