Intrebat daca Victor Ponta va candida la prezidentiale, Geoana a raspuns ca este decizia acestuia si va fi anuntata la nivelul partidului dupa alegerile europarlamentare din 25 mai.

"Eu sunt absolut convins de faptul ca PSD trebuie sa aiba candidat la prezidentiale. (...) Nu este o formula care sa serveasca interesul PSD sau sa serveasca democratia romaneasca ca principalul partid al Romaniei, care azi reprezinta 40 la suta din intentiile de vot ale tarii, sa nu aiba propriul candidat. A fi o desistare a PSD de la pozitia de prim partid al Romaniei si ar fi si o desistare, intr-un fel, a jocului democratic, nereprezentand un segment atat de important in competitia electorala. (...) Ar fi nenatural, nefiresc ca PSD sa nu aiba candidat", a adaugat Geoana, citat de Mediafax.

El a mentionat ca in acest moment in PSD sunt doua nume - Victor Ponta si Mircea Geoana - cu atributele si sustinerea necesare pentru o candidatura la Presedintie.

Geoana a precizat ca, in traditia PSD de pana acum, liderul partidului candida la prezidentiale, fostii presedinti ai formatiunii, inclusiv el, procedand astfel.

"Deci este decizia lui Victor Ponta, ca lider al partidului, dupa alegerile europarlamentare, ce vrea sa faca cu cariera si cu viata sa politica. Este un om tanar si faptul ca a fost destul de rezervat cu privire la candidatura este legitim, trebuie inteles. La 41 de ani te poti gandi ca este preferabil sa ramai prim-ministru si sef de partid in loc sa te duci la o functie, mai importanta decat cea de prim-ministru, dar care, dupa 5 sau 10 ani, practic, cariera politica ti se va fi incheiat. Este legitim ca Victor Ponta sa aiba aceasta dilema, nu e nimic nefiresc, pentru ca nu am avut niciodata un lider atat de tanar la PSD", a mai spus senatorul social-democrat.

Intrebat daca, in situatia in care Victor Ponta nu va participa la competitia electorala, va candida el, Geoana a raspuns: "Este decizia partidului, nu este decizia mea". La insistenetele moderatorilor, care au mentionat ca in primul rand trebuie sa vrea el, Geoana a spus: "Mai exista vreo urma de indoiala fata de cineva care a candidat si a obtinut atat de multe voturi si care a castigat alegerile in Romania ca nu este un obiectiv firesc pentru mine? Da! Dar acest lucru nu inseamna ca dorinta noastra de a da viitorul presedinte al Romaniei trebuie sa se loveasca de orgoliile noastre personale si de concurs de frumusete".

"Si daca Victor Ponta decide ca vrea sa candideze, il vom sprijini cu totii, daca el hotaraste sa nu candideze, ne indreptam catre urmatorul candidat, numele meu este acolo, este explicit spus chiar de catre presedintele partidului", a continuat el.

Potrivit lui Geoana, candidatul PSD pleaca in aceste alegeri cu prima sansa, intrarea in turul II fiind, in opinia sa, "un lucru evident" pentru cel care va participa la acest scrutin din partea PSD.