Ponta i-a cerut lui Basescu mandatul pentru a reprezenta Romania la Consiliul European
Victor Ponta si Traian Basescu
Premierul Victor Ponta a anuntat ca a cerut oficial presedintelui Traian Basscu mandatul de a reprezenta Romania la urmatorul Consiliu European, dar seful statului a propus ca decizia sa fie luata dupa o discutie finala care sa aiba loc ulterior discutiilor pe care premierul le va avea la Bruxelles.
Intrebat daca in discutia cu seful statului a cerut oficial mandatul de reprezentare a Romaniei la urmatorul Consiliu European, premierul a raspuns afirmativ.
"Da, in cadrul discutiilor de astazi, iar presedintele a propus, si evident am acceptat, ca decizia si discutia finala sa o avem dupa ce eu finalizez in data de 13 negocierile la Bruxelles in cadrul «Prietenilor coeziunii»", a spus premierul.
Victor Ponta se va afla la Bruxelles pe 13 noiembrie, pentru o intalnire cu prim-ministrii din statele UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii".
Presedintele Traian Basescu si primul-ministru Victor Ponta au stabilit, miercuri, in ceea ce priveste exercitiul bugetar al UE 2014-2020, ca urmeaza sa aiba o noua intrevedere dupa participarea premierului la intalnirea "Prietenilor coeziunii", conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Discutia de miercuri de la Palatul Cotroceni a vizat in principal negocierile din aceste zile cu delegatia Fondului Monetar International, nivelul absorbtiei fondurilor europene, Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie (MCV) si "probleme generale" legate de bugetul pentru anul viitor, dar fara sa fie abordata si problema reprezentarii Romaniei la urmatorul Consiliu European, au declarat pentru Mediafax surse participante la discutie.
"Nu s-a discutat si despre nivelul la care Romania sa fie reprezentata la urmatorul Consiliu European. Presedintele si premierul vor avea o noua discutie dupa ce seful Guvernului se intoarce de la Bruxelles, in care se va discuta mult mai concret si despre bugetul multianual de la nivelul UE pentru perioada 2014-2020", au aratat sursele citate.
Au hotarat sa amane privatizarea CFR Marfa si listarea Transgaz
Intalnirea presedintelui Traian Basescu cu premierul Victor Ponta a durat aproape o ora, timp in care Presedintele cei doi au convenit sa amane privatizarea CFR Marfa si listarea unor actiuni Transgaz (TGN), apreciind ca momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operatiuni, si sa astepte numirea managerilor privati care sa creasca valoarea celor doua companii
"Presedintele si premierul au fost de acord sa amane privatizarea CFR Marfa si listarea Transgaz, cu argumentul ca acum nu este momentul prielnic. Cei doi au agreat ca este nevoie ca mai intai sa fie introdus managament privat care sa creasca valoarea celor doua companii si abia apoi sa fie incheiate procedurile de vanzare de actiuni", au aratat sursele citate.
Statul s-a angajat fata de Fondul Monegar International sa vanda pe bursa participatii la unele companii, printre care si un pachet de 15% din actiunile Transgaz. Operatiunea era programata initial pentru sfarsitul lui iunie, dar a fost amanata din motive tehnice.
Prospectul ofertei Transgaz este pe masa Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare spre analizare. Transgaz Medias este operatorul retelei nationale de transport al gazelor naturale. Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.
Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti din 2008, in urma unei oferte derulate la finele lui 2007. Statul detine 73,51% din actiunile companiei. In actionariatul Transgaz se regaseste si Fondul Proprietatea, care detine 14,98% din titluri, iar restul de 11,5% din actiuni sunt in portofoliile investitorilor de la bursa.
In cazul CFR Marfa, Guvernul intentioneaza sa vanda prin licitatie cu strigare un pachet de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al companiei, precum si pachetul care va fi detinut de stat in urma conversiei datoriilor societatii in actiuni si cel rezultat in urma compensarii datoriilor CFR Marfa catre CFR S.A.
Initial, Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda doar 20% din actiunile CFR Marfa, dar ulterior s-a decis in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) sa fie vandut un pachet majoritar de actiuni. Ministerul Transporturilor a anuntat ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins si in cazul celui mai pesimist scenariu.
Ulterior, oficialii ministerului au declaat ca procedura de vanzare a CFR Marfa este intrerupta si nu va putea fi finalizata pana la sfarsitul anului intrucat strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.
Pe acelasi subiect: