Guvernul renunta la 70 de taxe a caror gestionare costa mai mult decat se incaseaza la buget. Romania, sub Etiopia si Sudan la numarul de ore necesare pentru plata datoriilor catre stat
Guvernul vrea sa renunte la 70 de taxe, impozite si tarife. Sa nu va ganditi insa, la cele care ii ustura pe cetateni sau pe oamenii de afaceri. Este vorba despre zeci de biruri, nesemnificative ca valoare, a caror gestionare costa mai mult decat se incaseaza de pe urma lor.
In prezent in Romania sunt 364 de taxe, tarife, contributii si impozite, cate una pentru fiecare zi a anului. Potrivit Bancii Mondiale, o companie are nevoie de 200 de ore pe an ca sa-si achite toate datoriile fata de statul roman.
Ministrul Finantelor vrea sa desfiinteze 70 de taxe peste doua saptamani.
In prezent, cele mai multe taxe sunt la Ministerul Finantelor, Ministerul Mediului, Autoritatea Sanitar Veterinara, Ministerul de Interne si cel al Economiei .
Intr-un top al Bancii Mondiale despre cat de usor isi poate achita o companie taxele, Romania ocupa locul 134 . Peste Italia, dar sub Belarus, Mozambic, Sierra Leone, Etiopia sau Sudan si la distanta mare de Bulgaria.
Taxele anulate nu vor aduce economii semnificative pentru oamenii de rand. Ministerul Finantelor renunta la ele tocmai pentru ca nu sunt rentabile pentru bugetul de stat.
Pe de alta parte Guvernul a introdus anul acesta acciza de 7 eurocenti la carburanti, contributiile de sanatate la chirii si taxa pe stalp. Numai din acciza la carburanti statul ia de la soferi si companii 2 miliarde de lei , in timp ce gaura creata in buget de anularea celor 70 de taxe ar fi de numai 2 milioane de lei.