Patronatele din turism vor introducerea unei "taxe pe bacsis" de 16%. Cum s-ar putea proceda in baruri si restaurante
ANAT si FPTR au semnat un document pe care l-au transmis Ministerului pentru IMM si Turism si Autoritatii Nationale pentru Turism si in care solicita, printre altele, impozitarea cu 16% a bacsisului lasat de clienti in baruri, cafenele si restaurante, potrivit Mediafax.
"In turism, bacsisul este o sursa importanta de venit pentru chelneri, ospatari si barmani. El indica si cat de dragut este acel personal. Tinand cont ca se da bacsis in toate barurile si restaurantele, si se da la negru, noi propunem ca acesta sa fie impozitat cu 16%, asa cum se impoziteaza veniturile personale", a declarat pentru Mediafax Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Ea spune ca patronatele cer ca valoarea bacsisului sa fie lasata la latitudinea clientului, iar suma stabilita de acesta sa fie introdusa pe nota de plata si impozitata cu 16%, urmand ca restaurantul sa plateasca aceasta noua taxa.
"Introducerea unei noi taxe, taxa pe bacsis, aplicabila pe nota de plata fiscala, nominal pe angajatul care prezinta nota de plata consumatorului, cu suportarea unui impozit de 16% pe suma acordata ca bacsis de catre consumator si fara a fi cumulate cu total venituri obtinute de respectivul angajat", se arata in documentul semnat de ANAT si FPTR.
Patronatele au transmis propunerea catre autoritatile din turism, urmand ca acestea sa o prezinte Guvernului.
"Suma platita de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obisnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastra este ca bacsisul sa fie taxat cu doar 16%. Astfel, daca nota de plata este 100 de lei, chelnerul il va intreba pe client daca si cat vrea sa lase bacsis. Daca acesta ii va spune ca lasa, sa zicem, 10 lei, acesti 10 lei vor fi inclusi si ei pe nota de plata. Diferenta va fi ca cei 100 de lei vor fi impozitati ca si pana acum, cu TVA plus alte taxe, in timp ce pentru cei 10 lei, reprezentand bacsisul, restaurantul va plati doar impozitul de 16%. In acest fel, si statul va castiga ceva din acest bacsis din care, pana acum, nu obtinea nimic, pentru ca este platit la negru", a explicat Morariu.
Aceasta a adaugat ca suma obtinuta din impozitarea bacsisului ar putea fi folosita pentru investitii in turism.
"Este o masura buna, dar nu este cheia indreptarii turismului romanesc. Mai intai trebuie sa scadem TVA pentru alimentatia din turism de la 24% la 9%, asa cum se intampla in multe tari europene. Ni se spune tot timpul ca trebuie sa ne aliem la masurile europene, atunci cand se introduce o taxa, dar nimeni nu aduce acest argument ca sa scada taxe. Acum, cand am solicitat impozitarea bacsisului, fiind o taxa in plus, este posibil sa se aprobe", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Raducan spune ca inca se dicuta modalitatea de comunicare a bacsisului intre client si chelner.
"Cand cere nota, un client educat ii va spune chelnerului sa treaca pe ea si un bacsis de X lei. Pe nota va aparea o rubrica numita tips, unde va fi trecuta suma platita suplimentar de client. Exista deja programe folosite si de restaurantele din Romania unde, pe nota de plata, apare tips, dar este 0. Oricum, daca nu vrea, clientul poate sa nu ii lase nimic chelnerului, caz in care pe nota de plata va aparea tips 0", a explicat oficialul FPTR.
Recent, reprezentantii hotelierilor, cei ai Ministerului pentru IMM si Turism si ai Ministerului Finantelor au format un "grup de lucru" unde s-au discutat mai multe posibile masuri de redresare a turismului, printre care si impozitarea bacsisului.
Pe acelasi subiect:
VOYO

RON
RON
RON
RON
(P) iBani. Piața imobiliară după majorarea TVA. Sfaturi pentru cei interesați să cumpere o locuință nouă
”Incont”, site-ul Știrile Pro TV de informații economice și educație financiară, a devenit ”iBani”
România, departe de zona euro. Analist: Probabil ne ducem spre 2030 cu adoptarea monedei unice
Popa, CFA România: Într-o lume fără pensii private ar trebui să ne aşteptăm la o pensie de 32% din ultimul salariu
Siemens Energy anunţă concedieri masive pentru a-şi majora profitul. Compania are mii de angajați în România
Cu trenul de la Paris la Viena sau de la Zurich la Barcelona. Pandemia reînvie cursele feroviare de noapte în Europa
(P) De ce aleg românii să joace la pariuri
(P) Tot ce trebuie să știi despre vigneta Ungaria și prețul acesteia
Digitalizarea departamentului HR - un subiect în trend chiar și pentru companiile de IT
Huawei dezminte zvonurile privind vânzarea brandurilor premium de smartphone P şi Mate
Cum vom lucra în 2021: 60% dintre companii vor să reînceapă munca de la birou din luna martie. Mai mult de jumătate au tăiat programele de training şi pe cele de wellbeing
Două treimi din forţa de muncă existentă la nivel global lucrează de acasă, însă unul din trei angajaţi folosește propriul calculator pentru a-şi desfăşura activitatea 
Invață să ții sub control cheltuielile de sărbători. Cum funcționează cardul de cumpărături
Moneda euro la 20 de ani. Cea mai importantă realizare macro-economică a secolului trecut a supraviețuit marii crize mondiale, dar rămâne un colos handicapat de propriile slăbiciuni
UE pregătește măsuri de urgență, în cazul unui ”no deal” cu Londra, din ianuarie. Domeniile vizate: pescuitul şi transportul rutier şi aerian
Explozie la gazoductul din Ucraina care asigura gazele pentru Europa. Ce se întâmplă cu livrările de gaze rusești spre continent




RSS