Vanzarea padurilor trebuie anuntata la primarie, pentru ca statul, in primul rand, dar si vecinii sa poata face prima oferta.

Oferta de vanzare a padurilor detinute de Universitatea Harvard in Romania a fost afisata la sfarsitul lunii ianuarie la Primaria Gura Teghii. In cele 30 de zile de preemtiune nu a venit nimeni interesat sa le cumpere. In aceste conditii, padurile vor fi vandute de piata libera si le poate cumpara oricine.

Liliana Panaete, secretar primaria Gura Teghii: "Niciunul dintre proprietarii vecini nu si-a manifestat intentia de a cumpara aceste terenuri forestiere."

Nici Regia de stat Romsilva nu a fost interesata.

Catalin Tobescu, pres. Federatia Proprietarilor de Paduri: "Romsilva pana in prezent practic a refuzat absolut constant orice cumparare a unor astfel de proprietati din simpla lipsa a disponibilitatilor banesti. Harvard-ul are 30.000 de hectare de padure, deci am vorbi de 100 de milioane de euro." 

Asa ca oricine poate cumpara o padure romaneasca de la americani.

Intr-o zona din muntii Buzaului, Harvard detine aproape 200 de hectare de padure. Sunt doar 20 din cele peste 80 de loturi pe care Universitatea le are numai in judetul Buzau. La nivelul intregii tari, sunt insa scoase la vanzare peste 32.000 de hectare de padure imprastiate in 21 de judete.

Judetul Buzau este insa doar pe locul 3 in topul suprafetelor de paduri detinute de Harvard. Pe primul loc se afla Vrancea, unde americanii au peste 13.000 de hectare.

Astfel americanii de la Harvard au devenit cel mai mare proprietar de paduri din Romania, cu o suprafata dubla fata de primariile cele mai bogate in paduri, si chiar fata de Regele Mihai, aflat abia pe locul 5.

Unele suprafete detinute de americani au probleme juridice.

Catalin Tobescu, presedinte Federatia Proprietarilor de Paduri : "S-a mers in instanta si s-a retrocedat de trei ori aceeasi suprafata. S-a ajuns la o suprafata de 600 si ceva de hectare retrocedate ilegal cumparate de cei de la Harvard. Vorbim de vicii care pot sa duca pana la anularea titlurilor de proprietate respective. "

In plus, cei de la Harvard au dat pe unele paduri de doua-trei ori mai mult decat pretul pietei. Si asta pentru ca romanul pe care l-au delegat sa le cumpere a umflat preturile si a bagat diferenta in buzunar. El a fost arestat luna trecuta, dar banii nu mai pot fi recuperati.