Iohannis solicită includerea pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie: “Ultimele evoluţii sporesc semnificativ incertitudinile”
Theresa May, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis marţi o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, în care îi solicită includerea subiectului protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei şedinţe de Guvern.
"După cum cunoaşteţi, principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilor şi intereselor celor peste 400.000 de români aflaţi în această ţară. În urma negocierilor desfăşurate între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic şi va fi aprobat de către Consiliul UE şi Parlamentul European, va asigura o protecţie înaltă a drepturilor cetăţenilor europeni, inclusiv români, aflaţi în Marea Britanie. Cu toate acestea, ultimele evoluţii din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii. În aceste condiţii, autorităţile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obţine cele mai bune condiţii posibile pentru cetăţenii români din Marea Britanie în orice scenariu", spune Iohannis în scrisoare.
El subliniază că, în situaţia în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel naţional, pentru asigurarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie.
"În acest caz, la nivel naţional, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât şi la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetăţenii români aflaţi în Marea Britanie. Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeţi subiectul protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei şedinţe de Guvern", arată şeful statului în scrisoarea transmisă premierului Dăncilă.
Luni, şeful statului i-a mai transmis premierului Dăncilă o scrisoare prin care i-a solicitat să-i trimită ordinea de zi a fiecărei şedinţe de Guvern.
Totodată, preşedintele Iohannis a anunţat, marţi, că va merge la şedinţele de Guvern, după ce a constatat "o dorinţă de colaborare" din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă.
"Am solicitat agenda (şedinţei de Guvern - n.r.). Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru preşedinţie (a Consiliului UE - n.r.) şi, chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la şedinţele de Guvern", a precizat Klaus Iohannis.
Autoritățile de la Londra se pregătesc să facă publice, în această săptămână, condițiile în care cetățenii UE vor mai putea lucra în Marea Britanie, după Brexit, scrie presa din Regat.
Migranții din UE care vor dori să se angajeze în Marea Britanie, după ce Regatul părăsește oficial blocul comunitar, trebuie să câștige cel puțin 30.000 de lire sterline pe an, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.
Astfel, potrivit sursei citate, muncitorii calificați vor trebui să obțină în Marea Britanie un job pentru care să fie plătiți cu cel puțin salariul minim, înainte de a li se permite accesul în Marea Britanie, pe baza unei vize cu o valabilitate de cinci ani.
Pe de altă parte, accesul muncitorilor necalificați în Regat se va face pe baza unei vize “temporare”, cu valabilitate de maximum un an, atât timp cât aceștia au un job. Odată ce această viză expiră, muncitorii necalificați vor fi obligați să părăsească Marea Britanie și se vor putea întoarce abia peste un an.
Pe acelasi subiect: