Basescu: Nu are legatura ancheta DNA cu terenul achizionat de fiica mea
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu exista nicio legatura intre ancheta DNA si achizitia terenului din Calarasi facuta de fiica sa cea mare, Ioana Basescu, el spunand ca "plagiatorul Ponta ramane un mare mincinos".
"Dupa parerea mea, premierul incearca sa reincalzeasca ce nu i-a reusit cu falsul lui Sorin Rosca Stanescu si genereaza un alt caz, dand de inteles ca procurorul Papici a fost implicat in verificarea unor terenuri anterior achizitiei terenului de catre fiica mea", a afirmat Traian Basescu, referindu-se la intentia anuntata de catre premierul Victor Ponta privind infiintarea unei comisii de ancheta privind "cazul Calarasi".
Traian Basescu l-a numit in mod repetat "plagiator" pe Victor Ponta, despre care a mai spus ca "ramane un mare mincinos si intelege sa conduca Guvernul prin minciuna (...), incearca sa acopere in stil personal, prin minciuna, realitatea de zi cu zi", noteaza Mediafax.
Seful statului a precizat ca nu l-a cunoscut niciodata pe procurorul Papici, insa miercuri i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze "pentru ca din cauza unui mincinos plagiator a fost amestecat intr-un scandal". Presedintele a mentionat ca a aflat si cine a fost la originea "falsului".
"Am aflat ca procurorul Papici intr-adevar a derulat o ancheta, nu el personal, in urma unei reclamatii din 2012 si ancheta e in desfasurare", a adaugat Traian Basescu. Presedintele a insistat ca nu a existat nicio legatura intre achizitia terenului de catre Ioana Basescu si ancheta DNA. "Pur si simplu e o mistificare a adevarului", a adaugat Basescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand: "Cazul Calarasi"
Ponta a declarat ca a discutat cu grupurile PSD despre descentralizare, buget, Rosia Montana, discursul premierului chinez precum si despre doua comisii de ancheta.
Legat de cele doua comisii, Ponta a spus ca una ar viza modul in care au fost facute retrocedarile, in special cele din Ardeal, iar cealalta ar viza eventuale implicari ale unor institutii sau ale unor persoane din conducerea unor institutii publice in achizitionarea unor terenuri pentru persoane private. El a tinut sa adauge: "Cazul Calarasi".
Ponta a precizat ca initiativa constituirii unei Comisii de ancheta privind modul in care institutii ale statului si persoane ocupand functii oficiale s-au implicat in activitati private de verificare pentru achizitionarea unor terenuri pentru persoane private in Calarasi a apartinut parlamentarilor social-democrati membri ai Comisiei Juridice.
"Colegii din Comisia Juridica au propus si au discutat si astazi despre o comisie de ancheta (...) Eu am fost doar informat de colegii mei asupra initiativei. Cred ca Parlamentul e foarte bine sa-si exercite dreptul constitutional de a ancheta si de a pune la dispozitia opiniei publice toate datele legate de anumite afaceri controversate", a spus Ponta.
El a precizat ca este probabil ca parlamentarii juristi sa sesizeze si CSM asupra acestei situatii.
"Astea deja sunt lucruri pe care le vor decide parlamentarii. Eu doar am exprimat disponibilitatea totala a tuturor institutiilor executive de a pune la dispozitie datele pe care Parlamentul le va solicita", a adaugat Ponta. Intrebat daca a stiut ca i s-a solicitat presedintelui ANRP, George Baesu, sa faca o verificare a terenurilor de la Nana si din zona, Ponta a precizat ca nu a stiut la acel moment.
"Am aflat, recent, dupa ce a izbucnit tot acest scandal si tot acest mod extrem de dubios in care cu 300.000 de Euro cash, cu un credit pe care altfel daca orice om obisnuit se duce nu-l primeste niciodata de la CEC. Am aflat si eu ca si dumneavostra despre o situatie evident cel putin dubioasa si cred ca toti cei implicati trebuie sa dea detalii pentru ca e vorba totusi de sume mari de bani si e vorba de primul om in stat", a spus Ponta.
Intrebat daca Baesu i-a explicat in ce conditii a primit acea solicitare de a verifica terenurile, inclusiv cele din zona Fundulea, Ponta a raspuns: "Nu, nu trebuie sa-mi explice mie".
"Dar, in masura in care va fi o comisie parlamentara de ancheta, in mod sigur toate institutiile guvernamentale vor pune la dispozitie toate datele si informatiile la care avem acces si daca se va dovedi ca un magistrat procuror si-a folosit functia publica pentru interese private, evident exista prevederi legale de sanctionare", a adaugat Ponta.
El a precizat ca Parlamentul are dreptul in baza Constitutiei sa faca comisii de ancheta legate de anumite situatii. "Parlamentul nu ancheteaza un procuror, ancheteaza situatia si modul in care s-au retrocedat terenuri, s-au verificat si s-au achizitionat acestea. Cred ca e dreptul Parlamentului", a spus Ponta.
El a precizat ca se va discuta si in USL despre demersul de a face aceasta comisie de ancheta, ca si despre infiintarea celei de-a doua comisii de ancheta, privind retrocedarile.
"Colegii mei parlamentari au propus, si astazi am discutat in cadrul grupurilor - evident vom discuta si in cadrul USL pentru a fi un demers comun - doua comisii de ancheta", a spus Ponta.
El a precizat ca cealalta comisie de ancheta a carei infiintare a fost propusa de parlamentarii PSD este legata de modul in care s-au facut retrocedarile, in special in Ardeal.
"Acolo, (in Ardeal, n.r.) pe tot felul de documente false si interpretari gresite ale diverselor legi, s-a ajus la retrocedarea unor sate intregi, nu mai vorbesc de mii de hectare de pamant, paduri. Si Parlamentul trebuie si are dreptul constitutional de a face o comisie de ancheta si un raport pe baza caruia, dupa aceea, sa se poata lua masuri, atat Guvernul cat si Justitia", a spus Ponta.
Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.
Ioana Basescu preciza joi ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.
"In data de 9 septembrie 2013, am achizitionat un teren in suprafata de 290,41 ha, in judetul Calarasi,de la o societate romaneasca avand asociat unic un cetatean italian. Terenul a fost platit dintr-un credit bancar ipotecar in valoare de 1.028.507,55 euro si din surse proprii pana la concurenta sumei de 1.306.845 euro , adica suma de 278.337,45 euro", arata Ioana Basescu intr-o precizare remisa Mediafax.
Ea mentiona ca pretul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietatii a fost achitat de vanzator, conform prevederilor Codului Fiscal si Normelor de punere in aplicare a acestuia.
Conform Ioane Basescu, creditul a fost contractat in conditiile pietei si in limitele legislatiei in vigoare, pe 30 de ani, de la o institutie bancara, cu scopul achizitionarii unui teren agricol si va fi rambursat in rate lunare.
"Pana in prezent am achitat doua rate", mai precizeaza fiica sefului statului.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, sa cumpere un teren de 290 de hectare, pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.
Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara terenul de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.
Pe acelasi subiect: