"Si eu cred ca trebuie raspuns in razboiul de gherila pe care l-a impus Traian Basescu Romaniei. Am aflat aseara de la Traian Basescu ca ar fi trebuit negociat in alt fel cu FMI si ca el ar putea ajuta la o renegociere. Romanii au uitat pare ca in 2009, inainte de alegerile prezidentiale, Traian Basescu a imprumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, adica o mie de dolari in numele fiecarui roman? Acesti bani vor trebui platiti", a spus Adrian Nastase, la Consiliul National al PSD.

El a mai spus ca datoria externa totata a Romaniei a crescut de aproape cinci ori in perioada 2004-2012. "Au uitat oare (romanii - n.r.) ca datoria externa totata a Romaniei a crescut de aproape cinci ori in 2004-2012, astfel incat ar trebui sa spunem clar ca Traian Basescu a transformat FMI dintr-un partener al Romaniei in camatar pentru Romania", a adaugat Nastase, citat de Mediafax.

Presedintele Traian Basescu considera ca negocierea Guvern - institutii financiare internationale a fost "de proasta calitate", care nu da sanse economiei romanesti, astfel ca roaga Guvernul sa ia in calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI si Banca Mondiala, el punandu-si la dispozitie experienta.

Traian Basescu a declarat ca doreste sa dea un semnal, precizand ca se afla in posesia proiectului de scrisoare care a rezultat in urma negocierilor dintre Guvern si Fondul Monetar International.

"Am spus-o cred primul, nu o spusese nici Consiliul Fiscal nici alte structuri din mediul de afaceri, dar o spun si acum, este o negociere de proasta calitate, care nu da sanse de relansare economiei romanesti. Este o negociere care ii va face pe cei care vor primi o bruma de bani sa piarda prin cresterile de preturi mult mai mult decat primesc, dar cel mai grav este ca masurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt nici in scrisoare foarte clar definite, lasa loc la mult arbitrariu si in mod categoric vor fi o frana pentru evolutia economica a Romaniei", a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie la Palatul Cotroceni.

El a adresat Guvernului rugamintea de a lua in calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI si Banca Mondiala.

Potrivit sefului statului, cresterile de 1-2% sunt "cresteri care seamana mult mai mult a stagnare decat a crestere", iar cresterea de anul acesta "ne-o da pur si simplu agricultura, si nu economia".