El a participat, sambata, la Vila Lac 1, la o intalnire cu liderii judeteni ai Fundatiei Miscarea Populara. La plecare, a facut o scurta declaratie presei si a raspuns unor intrebari.

"Cum sa o vad? Cum o vede toata lumea. Asa cum e, asa trebuie pusa in aplicare", a spus Basescu, intrebat despre decizia CC legata de legea care reglementeaza pragul la referendum.

"Eu am initiat referendumul pe fondul faptului ca majoritata parlamentara, USL, nu respecta referendumul din 2009. Asa am speranta ca atunci cand se vor hotari sa promoveze Constitutia vor deveni realisti si vor promova un proiect care sa tina cont de acel referendum. Daca nu, partea formala e deja parcursa, le voi reaminti, printr-un referendum, ce vor romanii. Asta inseamna ca referendumul meu este strans legat de referendumul constitutional pe care il organizeaza USL", a spus Basescu, citat de Mediafax.

Intrebat daca amana si el pe anul viitor referendumul, Basescu a raspuns: "Eu nu il aman, eu ii urmaresc, da? Ii urmaresc cu referendumul. Functie de decizia lor, semnez si eu decretul. Asta am spus de la bun inceput, ca astept doua lucruri: sa vad cum iese Legea referendumului, si sunt convins ca mult mai usor trece referendumul meu cu 50% decat Constitutia lor, pentru ca asta nu e Constitutia Romaniei, e Constitutia unei gasti, a unei gasti, a unui grup. Ca sa fi fost o Constitutie pentru romani, trebuia dezbatuta public, trebuia sa ia observatii de la cetateni. E o gasca de politicieni care s-au hotarat sa-si faca o Constitutie pentru ei, considerand ca-s vesnici, si uita ce a patit Adrian Nastase, care si el si-a facut o Constitutie pentru el. Cel mai bine este sa faci o Constitutie pentru popor. Si de asta eu stau cu referendumul functie de reactiile lor".

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirma ca judecatorii Curtii Constitutionale doar "au amanat cu un an" modificarea Constitutiei si implicit regionalizarea Romaniei, precizand ca o decizie privind amanarea modificarii Constitutiei va fi luata in USL, dar adaugand ca un an trece repede in politica.