Membrii Comisiei de revizuire au adaugat un nou articol dupa articolul 137 din actual Constitutie, cu denumirea "Moneda nationala si banca centrala".

"(1) Banca centrala are dreptul sa emita insemne monetare pe teritoriul Romaniei. (2) Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a statului roman, institutie publica independenta, ale carei prerogative, administrare si functionare se reglementeaza prin lege, in conformitate cu normele de drept international care decurg din tratatele la care Romania este parte. (3) Banca Nationala a Romaniei este condusa de un Consiliu de Administratie ai carui membri sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reinnoit.(4) In conformitate cu tratatele constitutive si actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organica se pot reglementa: a) transferul de prerogative ale Bancii Nationale a Romaniei la Banca Centrala Europeana, b) recunoasterea circulatiei si inlocuirea monedei nationale cu moneda euro", precizeaza amendamentul adoptat in Comisie.

Totodata, a fost modificat articolul 138 din Legea fundamentala, care permite Guvernului elaborarea proiectului bugetului de stat multianual.

Actualul articol 138, aliniatul 2 din Constitutie "Guvernul elaboreaza anual proiectul bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobarii Parlamentului", va avea urmatoarea forma: "Guvernul elaboreaza anual sau multianual proiectul bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale de stat, pe care le transmite institutiilor Uniunii Europene, dupa informarea prealabila a Parlamentului asupra continutului acestora".

Citeste si: LOTO 6/49. Numerele castigatoare din 20 iunie 2013. Reportul este de 9.3 milioane de euro