"Ar fi extrem de productiv daca nu am mai auzi declaratii «se reia finantarea», pentru ca nu se reia nicio finantare, abia de ieri a venit auditul UE pe POSDRU, care sper sa aiba un rezultat bun si sa se poata relua finantarea", a spus Basescu.

El a apreciat ca ar fi "extrem de util daca foarte rapid Guvernul ar trimite explicatii pentru programele proaspat presuspendate pentru ca nici pana acum nu s-a primit niciun raspuns al Guvernului Romaniei cu privire la cele reclamate a fi rezolvate".

"Deci, daca astazi-maine ar pleca aceste raspunsuri cu argumente convingatoare, ar ajuta de asemenea", a subliniat presedintele.

Premierul Victor Ponta a anutat, luni, ca POSDRU va fi deblocat in aceasta saptamana, urmand a reincepe transmiterile de cereri de decontare catre Comisia Europeana, el aratand ca Guvernul a reusit si deblocarea Programului Operational Regional si Programului Operational Sectorial pe Mediu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, ca esecul concilierii intre PE si CE privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afecteaza "foarte serios" si bugetul Romaniei, Bruxelles-ul nemaiavand bani in acest an pentru rambursari in cazul deblocarii platilor pe POSDRU.