"Aceste chestiuni de sistem, care arata ca sistemul nu a functionat, au fost identificate nu de catre autoritatile romane, ci de Comisia Europeana. E normal ca in momentul de fata intreg sistemul sa fie pus sub semnul intrebarii. Comisia a verificat un numar important de proiecte, toate, fara exceptie, aveau probleme, mai mari sau mai mici", a declarat Leonard Orban, potrivit Mediafax.

El a prezentat si cateva probleme legate de Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) si a precizat ca initial procedurile prevedereau niste reguli, dar treptat acestea au devenit din ce in ce mai flexibile.

"Sunt proiecte din care unele strategice, strategic insemnand peste cinci milioane de euro, in care ponderea salariilor a depasit 80 la suta, este ceva inimaginabil. Initial, procedurile prevedeau niste reguli, treptat, nu stiu cum s-a intamplat, de procedurile au devenit din ce in ce mai flexibile, au permis din ce in ce mai multe lucruri si s-a ajuns la situatia in care au fost acceptate la finantare o serie intreaga de proiecte", a explicat ministrul Afacerilor Externe.

El a mentionat ca au fost acceptate chiar si proiecte care nu ar fi trebuit finantate in cadrul acestui program.

"Ce facem cu proiectele care au fost finantate si care in mod normal nu ar fi trebuit sa fie finantate? Va dau un singur exemplu: au fost proiecte in baza carora unii din zona educationala, mai precis inspectorii scolari, au fost inclusi in asemenea proiecte, desi conform prevederilor legale ar fi trebuit sa fie organizate proceduri de achizitii publice, nu s-a facut asa, deci toate aceste proiecte sunt sub semnul intrebarii", a mai spus Leonard Orban.

Ministrul a explicat ca s-au facut si lucruri bune, dand ca exemplu proiecte destinate copiilor romi si ca lucrurile trebuie redresate cat mai rapid.