Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor platilor aferente acestui program. 

Premierul Victor Ponta a declarat la sediul USL ca fostii ministri ai muncii Ioan Botis, Sebastian Lazaroiu si Sulfina Barbu au dat cea mai mare gaura bugetului Romaniei pe care a identificat-o pana in prezent. 

"Incepem sa curatam mizeria si hotiile lasate in urma de Botis, de Lazaroiu si de Sulfina Barbu. Anul acesta, bani de la POSDRU, din fericire e vorba doar de o suta de milioane de Euro, spun din fericire, pentru ca anul viitor trebuie sa salvam 1,1 miliarde de Euro, pentru ca ceea ce s-a intamplat la POSDRU sub conducerea acestor trei ministri este un noian de fraude, de folosire ilegala a banilor, motiv pentru care CE va lua fata de Romania cea mai radicala masura posibila, adica suspendarea fondurilor", a spus seful Guvernului.

Victor Ponta a sesizat Departamentul de Lupta Antifrauda, care gestioneaza astfel de probleme, si a aratat ca Guvernul va incerca sa aplice un program de actiuni prin care sa evite pierderea fondurilor europene si ca, daca acest program nu va putea fi pus in functiune pana la sfarsitul anului, va dispune o masura "radicala" de restructurare totala a Autoritatii de Management a POSDRU, incusiv cu riscul reacreditarii. 

Premierul a aratat totodata ca persoanele vinovate trebuie sa raspunda civil si penal pentru acest "jaf", informeaza Mediafax.

Seful Guvernului a prezentat mai multe date primite "pe cai neoficiale" dintr-un audit al POSDRU, care releva ca din totalul celor doua miliarde euro puse la dispozitie Romaniei prin acest program au fost decontate sume reprezentand doar 6% din total, fiind semnate 2.500 de contracte, existand grave probleme de evaluare a proiectelor si a modului de control. 

Premierul a mai aratat ca in sistemul informatic aveau acces 350 persoane neautorizate, iar salariile platite pentru activitati care presupuneau doar "patru ore de arhivare" erau cuprinse intre 3.500 euro si 10.000 euro lunar.

Un exemplu al neregulilor prezentat de autoritati a fost acela ca salvamarii erau instruiti prin acest program nu pe litoral, ci in alte zone ale tarii. 

Comisia Europeana a decis, in 21 februarie, intreruperea rambursarilor pentru declaratiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, masura putand fi mentinuta cel mult sase luni.  Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Comisia Europeana a anuntat decizia de reluare a platilor pentru POSDRU, hotarare care se bazeaza pe progresele inregistrate in implementarea programului, ce au fost reflectate in raportul Autoritatii romane de Audit transmis CE in 5 martie.