Basescu: Acum suntem liberi sa optam pentru propria dezvoltare, dar ne trebuie programul cu FMI si UE
Presedintele Traian Basescu a declarat ca, dupa iesirea din procedura de deficit excesiv, Romania nu mai este constransa de programele cu institutiile internationale si este libera sa opteze privind dezvoltarea, insa are nevoie de acordul cu FMI, UE si BM pentru a nu pierde rata de cofinatare de 85%.
"Am ajuns la stadiul la care putem construi dezvoltarea asa cum ne-o vedem, prin prisma finantarilor pe care le avem de la Uniunea Europeana, prin prisma banilor pe care ii avem la dispozitie de la Banca Europeana de Investitii si prin prisma resurselor bugetare. Deci, nu mai suntem constransi in programe ale institutiilor financiare, ci suntem liberi sa optam pentru propria noastra dezvoltare", a afirmat Traian Basescu, luni seara, la TVR 1, informeaza Mediafax.
Intrebat daca aceasta afirmatie este una de renuntare la acordul cu FMI, Traian Basescu a raspuns: "dimpotriva".
El a subliniat ca acesta permite Romaniei sa obtina o rata de cofinantare de 85% din partea UE la proiectele cu fonduri europene, fata de 75% cat este normalul pentru tarile UE care nu sunt in program cu Fondul.
"Cand nu ai de luat bani, iti fixezi programul in asistenta FMI-ului. Eu vreau sa ramanem in acord si cu FMI-ul, vreau sa ramanem in acord si cu Uniunea Europeana, dintr-un motiv simplu: in primul rand, cat esti in acord cu Uniunea Europeana, ai un top-up, deci un adaos, la suma cu care contribuie Uniunea Europeana la proiecte, de 10%. Una este sa ai finantat proiectul cu 85% de la Uniunea Europeana si doar 15% sa pui tu, si alta sa fie 75%. Deci, vreau sa ramanem in program", a afirmat Traian Basescu.
De asemenea, seful statului a respins ideea ca FMI a legat de maini si de picioare guvernele Romaniei din ultimii ani, afirmand ca oficialii FMI sunt "cinstiti" si ca povestea ca ei au impus obiectivele de reforma este la fel cu cea cu "Basescu si flota", multe dintre aceste masuri fiind cerute de fapt de el si de catre Guvernul Boc.
"Pai o sa va spun un lucru care o sa va socheze. Nu o sa il credeti, pentru ca este la fel ca povestile cu Basescu cu flota, spre exemplu, nimeni nu imi poate arata un act prin care am aprobat vanzarea unei nave, dar toata lumea spune «acolo este flota». Cum la fel spune toata lumea «FMI vine isi impune programul». Nu. Si eu va fac demonstratia ca nu este asa. Si afirm public - tineti cont ca se duce pana la Washington in 30 de minute pe masa la FMI aceasta declaratie - va afirm public ca noi am cerut introducerea societatilor in acordul cu FMI, noi am cerut ca in acordul cu FMI sa avem introducerea managementului privat, ca o obligatie", a afirmat Traian Basescu.
El a mai amintit si ca, in 2010, FMI solicitase alte masuri de austeritate, cum ar fi cresterea cotei unice la 20% si cresterea fiscalitatii pe firmele private, insa impreuna cu ministrii Guvernului Boc s-a optat pentru masurile anuntate pe 6 mai 2010.
Presedintele Basescu a declarat, vineri, ca finalizarea actualui acord cu FMI, BM si CE este extrem de importanta pentru consolidarea credibilitatii Romaniei, el exprimandu-se si in favoarea incheierii unui nou acord pentru a accelera procesul de convergenta, care sa permita accesul in zona Euro. Seful statului a explicat ca incheierea unui nou acord cu UE si cu FMI trebuie sa se faca nu pentru bani, ci pentru a accelera procesul de convergenta, care sa permita accesul in zona Euro.