• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Basescu sesizeaza Curtea Constitutionala cu privire la Statutul parlamentarilor: Legea incalca separatia puterilor

Basescu sesizeaza Curtea Constitutionala cu privire la Statutul parlamentarilor: "Legea incalca separatia puterilor"

Presedintele Traian Basescu a trimis, vineri, Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate privind Legea pentru modificarea si completarea Statutului deputatilor si al senatorilor.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala, in sesizare presedintele solicita sa se constate ca "dispozitiile Articolului I pct. 18 [referitoare la modificarea Articolului 24] si ale Articolului I pct. 19 [referitoare la introducerea Articolului 24²] din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor au fost adoptate cu nerespectarea prevederilor Articolului 1 Alin. (4), Articolului 124 Alin. (2) si Articolului 126 Alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata", noteaza Mediafax.
 
In document se arata ca "prevederile Articolului I pct. 18 [referitoare la modificarea Articolului 24] si ale Articolului I pct. 19 [referitoare la introducerea Articolului 24²] din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, transmisa Președintelui Romaniei spre promulgare, sunt neconstitutionale deoarece contravin dispozitiilor Articolului 1 Alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, potrivit carora «Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale», dispozitiilor Articolului 124 Alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, conform carora «Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti», precum si dispozitiilor Articolului 126 Alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, ce prevad ca «Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite prin lege»".
 
Imunitatea parlamentara prevazuta de Articolul 72 din Constitutie reprezinta "o garantie a exercitarii mandatului, iar nu un privilegiu al senatorului sau al deputatului ori o cauza de exonerare de raspundere penala", arata presedintele in sesizare.
Potrivit documentului, aceleasi argumente juridice raman valabile si in cazul dispozitiilor Articolului. 24² din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, introdus prin legea aflata la promulgare.
 
In sesizarea trimisa presedintelui Curtii Constitutionale se aminteste ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor a fost, initial, adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului in sedinta comuna din 22 ianuarie si trimisa la promulgare la data de 24 ianuarie, iar in data de 4 februarie presedintele a formulat o cerere de reexaminare a legii.
 
Legea, in forma adoptata la data de 13 februarie 2013, dupa reexaminarea la cererea presedintelui, a fost contestata la Curtea Constitutionala.
 
De asemenea, in sedinta comuna a Camerelor Parlamentului din 17 aprilie a fost adoptata Legea pentru modificarea si completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si transmisa spre promulgare presedintelui la data de 19 aprilie.

26 aprilie 2013 16:38
Modifică setările cookies