Bogatia spirituala cu care se lauda Gigi Becali paleste in fata declaratiei de avere. Deputatul liberal este, de departe, cel mai avut parlamentar. Ani la rand in topul celor mai bogati romani, finantatorul Stelei are nu mai putin de 398 de hectare de teren in Capitala si in imprejurimi.

Nu are nicio casa pe numele sau, nici macar palatul din Aleea Alexandru. In schimb, si-a cumparat patru masini de lux. Printre ele, Maybach-ul pe care l-a reparat cu dalta, dar si Mercedes-ul care i-a fost furat, episod care i-a adus si cateva zile de inchisoare pe motiv ca i-ar fi sechestrat pe hoti.

Becali nu are niciun leu la banci, insa detine actiuni in valoare de aproximativ 250 de milioane de lei. De asemenea, si-a imprumutat rudele si apropiatii cu sume care totalizeaza 50 de milioane de euro. La toate acestea se adauga ceasurile si bijuteriile evaluate de Becali la peste 300 de mii de euro.

Mult mai tanar, Cristian Popescu de la Forta Civica a strans o avere impresionanta. La doar 37 de ani, deputatul - care este de meserie profesor de matematica - a adunat ... noua case, doua dintre ele fiind la ...Hollywood. Fost liberal, Popescu a strans si o adevarata colectie de bijuterii, ceasuri si obiecte de arta, evaluate la 225 de mii de euro. Are in conturile din tara, dar si din Statele Unite 701.500 de dolari, 830.700 de euro si 6.740.000 de lei. Proaspatul parlamentar detine actiuni la mai multe companii, in valoare totala de aproximativ 3,5 milioane de lei. Nici pe prieteni nu i-a uitat si i-a imprumutat cu peste 1,5 milioane de euro. Iar cand nu conduce masina de la Camera Deputatilor, foloseste un Lexus, proprietate personala.

De la Vaslui a intrat in Parlament un deputat cu o multime de proprietati. Democrat-liberalul Sergiu Vizitiu are, la numai 35 de ani, 16 case: 8 apartamente in Iasi si tot atatea case prin judet. Detine si 10 terenuri in Moldova, precum si actiuni de 286 de mii de lei la mai multe firme. Vizitiu a preferat sa nu-si tina lichiditatile la banci, asa ca i-a imprumutat pe cunoscuti cu aproape 7,5 milioane de lei si 226 de mii de euro.

Moda parlamentarului cu multe case este dusa mai departe si de conservatorul Ion Dinita. Deputat de Brasov, el detine 15 case in Bucuresti, la munte si la mare, dar si una in Marea Britanie. Si are pe numele sau 39 de terenuri in Romania, dar si unul in Marea Britanie. La toate acestea, se adauga obiecte de arta, ceasuri si bijuterii de aproximativ 90 de mii de euro, si doua masini.

Printre atatia barbati cu proprietati, in noul Legislativ s-a infiltrat si o doamna, care a lasat avocatura pentru deputatie. Liberala Steluta Cataniciu este proprietara a 14 case si doua terenuri, toate la Cluj.

Cunoscuti mai ales ca artisti, senatorul Ciprian Rogojan - alias Cici de la System - si deputatul Mihai Sturzu - sau Mihai de la HI-Q - stau si ei bine la capitolul avere.

Ginerele fostului ministru al Economiei Ion Ariton, Ciprian Rogojan are o casa in Bucuresti si alta in Baia Mare, dar si 15 terenuri in Maramures, totalizand 90 de mii de metri patrati. Conduce un AUDI A6, are conturi de 30 de mii de euro, dar si o datorie de 53 de mii de euro.

Iar Mihai Sturzu are doua apartamente - unul in Bucuresti si celalalt in Brasov - si 14 mii de metri patrati de faneata sub Tampa si alte doua terenuri in Giurgiu. Are de rambursat un credit de 100 de mii de franci elvetieni.

Cel mai tanar parlamentar al acestei legislaturi - deputata PSD Catalina Stefanescu - are strictul necesar. La 24 de ani, secretara liderului PSD Liviu Dragnea are un apartament de 60 de metri patrati, o masina, dar si o datorie catre banca de 54 de mii de euro.

Inevitabil, intr-un Parlament cu 588 de oameni, si-au facut loc si alesi despre care putem spune ca sunt saraci, daca ne luam dupa declaratia de avere. Liberalul de 28 de ani Radu Surugiu locuieste probabil cu parintii sau cu chirie, pentru ca nu are casa. Tanarul deputat nu are niciun leu in conturi si conduce o masina mai veche de 10 ani.