Componenta Cabinetului Ponta III: doi membri de la UDMR, ministru de Finante de 34 de ani, cu doctorat la Harvard, atleta Gabriela Szabo si un actor care a activat in grupul Song
Ponta a mentionat ca Ioana Petrescu are, in ciuda varstei tinere, experienta in domeniu, ceea ce o recomanda pentru a detine functia de ministru al Finantelor. Petrescu a fost numita in septembrie in functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei prim-ministrului.
Cu un doctorat in Economie la Harvard University, Ioana Petrescu a absolvit Wellesley College (SUA), fiind licentiata in Economie si Matematica. Inainte de reveni in Romania, Petrescu a activat ca profesor asistent la Universitatea Maryland School of Public Policy.
Domeniile in care s-a specializat sunt finantele publice, economia dezvoltarii si securitatea nationala. Potrivit CV-ului publicat pe pagina de web a Maryland School of Public Policy, studiile realizate pana in prezent de Ioana Petrescu acopera segemente variate, de la taxarea in economiile in tranzitie si cele dezvoltate, la economia subterana, antreprenoriat si sanctiuni economice.
Gabriela Szabo s-a nascut la 14 noiembrie 1975. Ea a fost descoperita intamplator, la varsta de 12 ani, la un cros scolar. Abia din 1994 a intrat in competitiile de senioare, dupa remarcabile rezultate la juniori. A avut un singur antrenor, Zsolt Gyongyossy, cu care s-a si casatorit.
Printre cele mai importante performante din cariera ei se numara titlul de campioana olimpica la Sydney, in 2000, in proba de 5.000 de metri, medalia de argint la 1.500 de metri la JO de la Atlanta (1996) si de bronz la Sydney, cele trei medalii de aur de la Campionatele Mondiale in aer liber, la Atena (1997 - 5.000 de metri), Sevilla (1999 - 5.000 de metri) si Edmonton (2001 - 1.500 de metri), patru prime pozitii la Campionatele Mondiale de sala si un titlu de campioana europeana in sala, la Gent (2000 - la 3.000 de metri).
Gabriela Szabo a terminat cursurile Universitatii Babes - Bolyai din Cluj si a urmat cursurile de master ale ANEFS si ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Szabo are titlul de doctor in educatie fizica si sport dupa ce a obtinut calificativul "Foarte Bine" pentru teza de doctorat sustinuta public in Amfiteatrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport - ANEFS Bucuresti, din 2009.
Bogdan Stanoevici, propus pentru postul de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, este de profesie actor, fiind cunoscut pentru roluri precum "Sania albastra", de Ioan Carmazan, "Noi, cei din linia intai", de Sergiu Nicolaescu, si "Tertium non datur", de Lucian Pintilie.
Bogdan Stanoevici, nascut pe 22 ianuarie 1958, la Bucuresti, a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" din Capitala. In anii '80, actorul Bogdan Stanoevici a interpretat o serie de roluri principale in film si in teatru si era unul dintre cunoscutii membri al grupului SONG. Era destinat unei cariere de succes.
Cu doar cateva luni inainte de Revolutie, acesta a parasit Romania in 1989, stabilindu-se in Franta, unde si-a continuat cariera actoriceasca. Bogdan Stanoevici a revenit in Romania in anul 2011. In perioada 1977-1989, a jucat in Romania in 13 lungmetraje.
Razvan Nicolescu, fost manager in compania petroliera OMV Petrom (SNP) si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), a fost propus in functia de ministru delegat pentru Energie.
Nicolescu a fost director de afaceri publice in cadrul OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania. El este membru al Consiliului de Administratie al ACER din 2009, iar actualul mandat de vicepresedinte este valabil pana la 28 ianuarie 2016.
Noul ministru al Energiei a fost reprezentatul la UE al Romaniei pe probleme de energie in perioada 2006 - 2008.
Razvan Cotovelea, propus ministru la Societatea Informationala, e specialist in fonduri europene
Razvan Cotovelea, propus de premierul Victor Ponta ministru pentru Societatea Informationala, este un specialist in fonduri europene, ultima functie publica fiind cea de secretar de stat in MAEUR, sub mandatul lui Leonard Orban. Alexandru Razvan Cotovelea, in varsta de 41 de ani, este absolvent al Politehnicii din Bucuresti, Facultatea de Energetica.
S-a specializat pe fonduri europene, dupa ce a participat la cursuri de pregatire profesionala in mai multe tari, printre care Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia, Suedia, Olanda, Germania si Franta, in domeniul stiintelor politice si economice, diplomatiei, afacerilor europene, politici publice, problematica fondurilor structurale si managementului programelor europene.
Intre 1 aprilie 2004 si 2 martie 2011, a fost angajat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, unde a fost Director General al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale si cordonator national adjunct al Asistentei Financiare Nerambursabile. Din 20 septembrie 2011 pana in decembrie 2012 a fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene.
Componenta Guvernului Ponta III
Prim-ministru: Victor Ponta
Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltarii regionale si administratiei publice: Liviu Dragnea
Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne: Gabriel Oprea
Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: Daniel Constantin
Viceprim-ministru, Ministrul Culturii: Kelemen Hunor
Ministrul Finantelor Publice: Ioana Petrescu
Ministrul Afacerilor Externe: Titus Corlatean
Ministrul Apararii Nationale: Mircea Dusa
Ministrul Justitiei: Robert Cazanciuc
Ministrul Educatiei Nationale: Remus Pricopie
Ministrul Fondurilor Europene: Eugen Teodorovici
Ministrul Sanatatii: Nicolae Banicioiu
Ministrul Economiei: Constantin Nita
Ministrul Transporturilor: Dan Sova
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice: Rovana Plumb
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice: Korodi Attila
Ministrul pentru Societatea Informationala: Razvan Cotovelea
Ministrul Tineretului si Sportului: Gabriela Szabo
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul: Eugen Nicolicea
Ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni: Bogdan Stanoevici
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura: Doina Pana
Ministrul delegat pentru Buget: Liviu Voinea
Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism: Florin Jianu
Ministrul delegat pentru Energie: Razvan Nicolescu
Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica: Mihnea Costoiu
Ministrul delegat pentru Dialog Social: Aurelia Cristea
UDMR a decis sa intre la guvernare
Kelemen a precizat ca el va detine postul de vicepremier si de ministru al Culturii, iar la Mediu va fi numit Attila Korodi.
Ulterior, Kelemen a precizat ca acordul nu va fi semnat cu USD, ci cu liderii partidelor din coalitia guvernamentala, respectiv PSD, UNPR si PC.
Surse politice au propagat, dimineata, informatia ca PSD nu ar vrea sa renunte la Ministerul Sanatatii in favoarea UDMR, informatia fiind lansata inainte ca negocierile PSD-UDMR sa intre in faza finala.
In contextul negocierilor cu UDMR a fost, de asemenea, raspandita informatia, pe surse, ca PSD ar fi dispus sa negocieze cu PPDD pentru sprijin parlamentar.
Potrivit acordului politic semnat de USD, reprezentata de Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, si UDMR, reprezentata de Kelemen Hunor, Uniunea se angajeaza sa sustina Guvernul Romaniei asigurand majoritatea parlamentara, scrie Mediafax.
Cele doua parti se angajeaza sa asigure reprezentarea UDMR in cadrul Guvernului si a celorlalte structuri guvernamentale, in functie de ponderea parlamentara a UDMR in cadrul coalitiei de guvernare.
Partile se angajeaza, de asemenea, sa promoveze, in perioada 2014-2016, doar in baza acordului comun, initiativele politice referitoare la modificarea Constitutiei, problema reorganizarii administrative teritoriale a Romaniei, tinand cont de traditiile, cultura si istoria diferitelor zone ale tarii, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale, printr-o legislatie adecvata.
Acordul mai prevede reprezentarea proportionala a cetatenilor de etnie maghiara in diferitele institutii, structuri deconcentrate si institutii la nivel judetean si local, dar si solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare prin departamente separate la UMF Targu Mures.
Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a fost, incepand din 2011, subiectul unor controverse, in care formatiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna asa cum prevede Legea educatiei 1/2011, iar cele romanesti, ca se vrea "scindarea".
O Hotarare de Guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studiu la UMF Targu Mures a fost aprobata, la sfarsitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea ca la universitate va fi infiintata o noua facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.
Aplicarea HG a fost suspendata, in 4 mai 2012, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.
Guvernul Ungureanu a declarat recurs fata de sentinta de suspendare a HG, insa ulterior Guvernul Ponta a retras actiunea. Respectiva HG a fost una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.
In luna aprilie 2013, Hotararea de Guvern din martie 2012 privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza, a fost anulata de Curtea de Apel Targu Mures.
Acordul semnat, luni, de USD si UDMR prevede, la articolul 9, faptul ca partile vor sustine o initiativa legislativa care sa reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autoritatilor locale de a arbora steaguri proprii pe institutii, pe langa cel al Uniunii Europene si al Romaniei.
Partile vor sustine, potrivit documentului, promovarea unei initiative parlamentare, in baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autoritatilor locale de a arbora pe institutiile proprii, alaturi de steagul Ununii Europene si al Romaniei, steaguri ale unitatilor administrative teritoriale pe care le reprezinta.
Acordul semnat intre USD si UDMR mai prevede continuarea lucrarilor la Autostrada Transivania, tronsoanele de la Campia Turzii la Targu Mures si solutii pentru continuarea lucrarilor de la Gilau la Oradea, dar si promovarea in Parlament a unor legi de introducere a sistemului after-school si a mesei calde pentru elevi.
Pentru sustinerea autoritatilor locale, partile convin continuarea procesului de descentralizare, dar si asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale in vederea functionarii eficiente a administratiei publice locale.
In domeniul legislatiei electorale, se vor elabora acte normative in materie electorala si se vor integra intr-un cod electoral care sa genereze predictibilitate si care sa asigure un cadru unitar de competitie pentru partidele politice, conform acordului.