USL nu mai exista. Bancile, despre sfarsitul aliantei. ING: Un guvern condus de PSD ar fi mai predispus la experimente fiscale. Erste: Inevitabilul s-a intamplat, dar mai devreme decat se estima
UPDATE Un guvern condus de PSD ar fi mai predispus la experimente fiscale, precum proiectul privind restructurarea creditelor populatiei ("electorata"), in timp ce riscurile de incetare a acordului cu FMI si UE sunt tot mai mari, avertizeaza analistii ING Bank, dupa ruperea USL.
Analiza ING Bank
Alianta neobisnuita intre liberali si socialisti nu era destinata sa reziste, insa destramarea unei majoritati parlamentare de 74% va conduce la cresterea incertitudinilor politice dincolo de viitorul apropiat, se arata intr-o analiza a bancii.
"Mai mult, un guvern condus de socialisti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor indatorate care au venituri sub medie), mai ales in conditiile in care riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI/Comisia Europeana/Banca Mondiala par tot mai ridicate", noteaza ING.
Analistii amintesc de reintrarea in insolventa a Hidroelectrica, situatie care face aproape sigura ratarea de catre Executiv a listarii companiei pana la termenul convenit cu FMI, respectiv 30 iunie.
Prin schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu net, de 1.610 lei, care obtin de la banca restructurarea creditelor.
PNL a anuntat marti ca iese de la guvernare si trece in opozitie, in contextul crizei politice care dureaza de mai multe saptamani.
"Desi un asemenea anunt era in mare masura asteptat dupa ce cu o zi in urma s-a proclamat esecul negocierilor dintre cele doua parti, faptul ca stirea a fost preluata de agentiile media internationale ar putea inca sa conduca la un episod de depreciere pentru leu", se arata in analiza bancii.
Riscurile unei astfel de evolutii sunt limitate de posibilitatea instalarii rapide a unui nou guvern, in timp ce "temerile legate de potentiale interventii oficiale vor tempera probabil presiunea de depreciere", afirma analistii.
Analiza Erste
Ruperea USL era inevitabila, insa aceasta s-a produs un pic mai devreme decat era anticipat, afirma analistii bancii austriece Erste, care nu se asteapta la miscari majore pe pietele financiare, cu exceptia unei posibile volatilitati pe termen scurt.
"Inevitabilul s-a produs ieri (marti, n.r.). Desi existau unele semne care sugerau perspectiva ruperii USL in 2014, aceasta s-a produs mai devreme decat aratau anticiparile din piata", se arata in nota grupului austriac.
Pentru a-si asigura majoritatea in Parlament, PSD va trebui sa "stranga randurile" cu Partidul Conservator si UNPR, dar si sa incerce sa obtina sprijin suplimentar din partea minoritatilor etnice altele decat cea maghiara si chiar al UDMR. Daca PSD are succes, noua majoritate va controla 55% din locurile din Parlament, noteaza Erste.
"Ne asteptam ca un cabinet Ponta schimbat sa continue cel putin pana la alegerile prezidentiale care ar trebui sa aiba loc la inceputul lunii noiembrie. Desi nu este momentul potrivit pentru speculatii, balanta puterii s-ar putea schimba spre sfarsitul anului, daca noul presedinte al tarii va proveni din randul opozitiei", arata analistii.
Erste nu exclude un activism sporit al opozitiei odata cu apropierea alegerilor prezidentiale, ca urmare a trecerii liberalilor in opozitie. Sansele sunt insa reduse pentru succesul unui vot de neincredere in Parlament, noteaza banca.
"In actualul context, exista o probabilitate ridicata pentru o tranzitie fara probleme catre urmatorul guvern, motiv pentru care nu asteptam miscari majore pe pietele financiare, cu exceptia unei eventuale volatilitati de foarte scurta durata (mai ales in cazul in care cabinetul schimbatse formeaza cu dificultate este sau negocierile cu UDMR esueaza)", se mentioneaza in analiza.
Banca isi mentine estimarile privind un curs de 4,5 lei pe euro si un randament de 4,8% al obligatiunilor pe cinci ani ale statului la sfarsitul anului.
Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor, la 4,5144 lei/euro, paritate cu 0,29 bani (0,06%) sub cea publicata marti, de 4,5173 lei/euro.
Romania a incheiat cu FMI, la sfarsitul anului trecut, un acord stand-by cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. Pe langa tintele fiscale, Guvernul a promis repetat FMI ca va vinde companii controlate de stat si ca va lansa, la finele lunii iunie, oferte publice initiale pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica.