"Riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort la nivel naţional, internaţional şi global", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, după videoconferinţa cu şefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema măsurilor privind gestionarea

Klaus Iohannis a mai anunţat că a convocat pentru miercuri o discuţie cu premierul interimar Ludovic Orban şi ministrul interimar de Finanţe, Florin Cîţu, în contextul efectelor economice ale coronavirusului.

"Am convocat deja pentru mâine la ora 11,00 o discuţie cu premierul şi ministrul Finanţelor Publice", a spus şeful statului.

Preşedintele a precizat că dincolo de situaţia epidemiologică, acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea naţiunii noastre de a fi unită. ”Mai mult decât virusul, ne pot face rău lipsa de responsabilitate şi grija faţă de ceilalţi”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că ”la fel de nocive sunt răfuilelile politice şi încercările unora de a câştiga capital electoral prin găsirea vinovaţilor de serviciu”. ”Este momentul să fim buni cetăţeni că de asta depind viaţa şi santatea noastră”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a avertizat că pericolul infectării cu COVID-19 este dublat de cel al dezinformării, spunând că trebuie să continue campaniile de informare la nivel naţional, oamenii să ştie ce au de făcut, iar mass media să fie un partener onest al autorităţilor.

”Fac un apel ca românii să renunţe la deplsările care nu sunt abolsut necesare, mai ales în zone mai aglomerate”, a mai afirmat Iohannis.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis afirma într-un mesaj postat pe Twitter că, prin adoptarea de măsuri comune, statele UE vor reuşi să abordeze eficient criza creată de noul coronavirus şi să fie oprită răspândirea acestuia.

"Doar adoptând măsuri comune vom reuşi să abordăm eficient această criză şi să oprim răspândirea virusului. Protecţia tuturor cetăţenilor din UE este prioritatea noastră", a scris Iohannis, pe Twitter, în limba engleză.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marți seara, la videoconferinţa cu şefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19.