Dan Sova: Daca nu se adopta proiectul, Gold Corporation poate cere daune de 2 mld. dolari. Legea, discutata intr-o comisie parlamentara speciala
UPDATE Ministrul Dan Sova a declarat, joi, ca, in cazul in care proiectul Rosia Montana nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretentii la despagubiri de 2 miliarde de dolari, care inseamna 550 milioane dolari cheltuieli pe investitii realizate si 1,5 miliarde profitul estimat.
"Eu nu vreau sa dau idei sau argumente investitorilor straini, dar, evident, daca nu le vom da posibilitatea sa realizeze investitia, ne vor actiona in instantele internationale, fie la Washington, fie Viena, fie Olanda, de incalcarea conventiei de promovare si protectie reciproca a investitiilor si vom vedea ce se va intampla, nu vom avea o pozitie usoara. Nu pot emite orice fel de pretentii, dar pretentiile se bazeaza pe cheltuielile de investitii deja realizate si pe profitul estimat, potrivit unui bussinesplan atestat", a explicat Dan Sova, potrivit Mediafax.
Intrebat de unde rezulta ca investitorul de la Rosia Montana poate cere despagubiri de 2 miliarde de dolari, Sova a spus ca este vorba despre 550 de milioane de dolari pe care acesta i-a investit pana in prezent, la care se adauga 1,5 miliarde de dolari profitul estimat pe baza extragerii a 241 tone de aur.
Sova a mai spus ca, si in cazul in care nu se va realiza proiectul Rosia Montana, Gold Corporation are o licenta valabila pana in 2019 si poate sta la Rosia Montana pana atunci, fara sa-i poata da nimeni afara.
The Globe and Mail a scris miercuri ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana, mentionand ca sursa o declaratie a CEO-ului Gabriel Resources. Ulterior, CEO-ul Gabriel Resources a afirmat ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala.
Antonescu: PSD a convenit sa revenim la Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, dupa intalnirea cu Victor Ponta, ca PSD a convenit sa se revina la constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru Rosia Montana si retragerea procedurii de urgenta pentru proiectul de lege.
"Eu mi-am reafirmat convingerea ca este un proiect care in mod normal se asuma sau nu se asuma de catre Guvern. Domnul prim-ministru a ramas pe ideea ca proiectul a fost inaintat in Parlament. PSD a convenit, vorbesc de domnul Ponta in calitate de lider PSD, sa revenim la formula convenita initial, a unei comisii speciale in Parlament, deci sa solicite retragerea procedurii de urgenta, comisie la care nu m-am opus niciodata si care sa se constituie dupa retragerea procedurii de urgenta din Senat", a spus Antonescu, dupa intalnirea pe care avut-o cu premierul Victor Ponta si alti lideri din USL la cabinetul sau de la Senat.
El a precizat ca la nivelul comisiei speciale ar urma sa aiba loc audieri ale tuturor partilor implicate in proiectul Rosia Montana.
Decizia formala de infiintare a acestei comisii ar urma sa fie luata in plenul celor doua Camere saptamana viitoare, a mentionat Antonescu.
Liderul PNL a facut un apel catre cei interesati in proiectul Rosia Montana sa renunte la forme extreme de protest, deoarece discutiile se poarta "la masa dialogului". "Pana la urma Parlamentul nu a inchis usa niciunei dezbateri, anularea comisiei speciale nu a venit din partea mea, ma bucur ca s-a revenit asupra acestei formule si acolo se vor discuta toate lucrurile", a precizat Antonescu.
El a mentionat ca pozitia PNL ramane aceeasi in legatura cu subiectul Rosia Montana, respectiv aceea de a vota impotriva proiectului initiat de Guvern.
"Nu putem asuma noi in Parlament ceea ce Guvernul nu doreste sau nu poate sa asume", a mai sustinut liderul PNL.
Intrebat despre afirmatia facuta joi de ministrul Dan Sova potrivit careia RM Gold Corporation a investit aproximativ 500 de milioane de dolari pana in prezent la Rosia Montana si ca diferenta pana la 2 miliarde, care ar putea fi cerute ca despagubire pentru nerealizarea proiectului, o reprezinta profitul estimat pe care compania ar fi urmat sa-l realizeze, Antonescu a raspuns: "Pe sumele care se vehiculeaza ca au fost investite, ca au fost cheltuite, am sentimentul ca judetul Alba sau zona aceea din jurul Rotiei Montane ar fi trebuit sa fie perla Romaniei".
El a aratat ca niciodata in Romania nu s-au investit sute de milioane de dolari intr-o zona. "Nu stiu daca e sau nu e. S-ar putea sa nu fie. Nu stiu daca aici se calculeaza bugetul de publicitate, daca se calculeaza toate aceste lucruri la care, fara indoiala, o firma are dreptul, dar nu pot fi nicicum puse in continuu sau in datoria poporului roman", a spus Antonescu.
Mai multe despre:
#Crin Antonescu#Rosia Montana
Pe acelasi subiect: