Cu un doctorat in Economie la Harvard University, Ioana Petrescu a absolvit Wellesley College (SUA), fiind licentiata in Economie si Matematica. Inainte de reveni in Romania, Petrescu a activat ca profesor asistent la Universitatea Maryland School of Public Policy.

Domeniile in care s-a specializat sunt finantele publice, economia dezvoltarii si securitatea nationala. Potrivit CV-ului publicat pe pagina de web a Maryland School of Public Policy, studiile realizate pana in prezent de Ioana Petrescu acopera segemente variate, de la taxarea in economiile in tranzitie si cele dezvoltate, la economia subterana, antreprenoriat si sanctiuni economice.

Propunerea de a fi ministru al Finantelor a fost o supriza chiar si pentru Ioana Petrescu, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca l-a "uns pe suflet" cand aceasta, la un seminar la care a participat alaturi de el, i-a tinut o lectie de economie aplicata fostului ministru PDL Ialomitianu.

"Nu are suficienta experienta, dar asta poate fi si un lucru bun, ca nu are experienta negativa a structurilor birocratice. A fost o supriza si pentru ea insasi. A participat alaturi de mine la o intalnire pe teme economice pe care am avut-o cu liderii PDL si nu vreau sa se supere Ialomitianu pe mine, dar i-a tinut o lectie de economie aplicata care m-a uns pe suflet, deci cred ca va face fata. O va critica sigur Ialomitianu", a spus Ponta.

El a apreciat ca noul ministru aduce un "suflet proaspat" si nu are prejudecati rezultate dintr-o activitate anterioara in structuri publice romanesti. "Este un pariu pe care-l fac. Sunt decizii pe care am simtit ca trebuie sa le iau pentru un mesaj pe termen lung. Este o provocare pe care mi-o asum", a conchis Ponta.

Ponta a mentionat ca Ioana Petrescu are, in ciuda varstei tinere, experienta in domeniu, ceea ce o recomanda pentru a detine functia de ministru al Finantelor. Petrescu a fost numita in septembrie in functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Citeste si: Componenta Cabinetului Ponta III: doi membri de la UDMR, ministru de Finante de 34 de ani, atleta Gabriela Szabo si un actor care a activat in grupul Song

Noii ministri, audiati in comisii incepand cu ora 9.00, votul in plenul reunit se da la ora 15.00

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea a declarat, luni, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite, ca programul investirii noului Guvern cuprinde audierea ministrilor noi si cei cu portofolii noi, marti, intre orele 9.00 si 13.00, votul in plenul reunit urmand a se da incepand cu ora 15.00.

Zgonea a aratat ca programul audierilor din comisii incepe la ora 9.00, cu vicepremierii, urmat de ceilalti ministri noi din Cabinetul Ponta III, dar si ministrii care si-au schimbat portofoliile.

La ora 15.00 a fost programat plenul renit in cadrul caruia va fi dat votul celor doua Camere ale Parlamentului, pe noua structura a Guvernului.