Lansarea noului sistem de operare Microsoft, Windows 8, nu a generat entuziasmul la care sperau producatorii de PC-uri.

Compania de cercetare de piata IDC estima o scadere de numai 7,7% a pietei PC-urilor pentru primele trei luni ale acestui an. Declinul de 14% inregistrat pe baza masuratorilor companiei este cel mai abrupt din 1994, primul an cand IDC a publicat date privind piata computerelor personale.

Toti producatorii de PC-uri au inregistrat scaderi, cu exceptia companiei chineze Lenovo, al doilea mare producator de pe piata, care a inregistrat stagnare.

Companiile au preferat sa utilizeze mai vechiul Windows 7 pe computerele existente ale angajatilor, optand sa nu adopte noua versiune a sistemului de operare, a declarat pentru Bloomberg un analist IDC.

Analist: "Nu avem motive sa fim optimisti ca piata va evolua alfel"

Windows 8 nu a avut succesul dorit de producatori nici pe piata retail, consumatorii preferand smartphone-urile si tabletele, a adaugat acesta. "Nu avem motive sa fim optimisti ca piata va evolua altfel decat intr-un ciclu de inlocuire", a explicat analistul, precizand ca noua interfata propusa de Windows 8 a "dezoprientat" multi consumatori.

Totodata, preturile computerelor sau monitoarelor cu functii touch, care profita la maximum de noua interfata, au ramas destul de ridicate pentru multi utilizatori.

In timp ce vanzarile Lenovo au stagnat, Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, a inregistrat o scadere de 24% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Pe locul al treilea, vanzarile Dell au coborat cu 11%. HP s-a mentinut lider cu o cota de piata de 16%, urmat de Lenovo cu 15%, respectiv Dell cu 12%, potrivit IDC.