Topul problemelor de securitate care iti pot distruge computerul in 2013
Problemele de securitate cibernetica vor deveni tot mai dese in 2013, sunt de parere cei de la Forbes. Cercetatorii de la Kaspersky Lab, din Rusia, una din cele mai mari firme de securitate internautica din lume, au facut o lista cu amenintarile din domeniu.
Indiferent ca este vorba de plati cu cardul de credit sau de rularea unei aplicatii pe telefoanele cu sisteme Android, iata care sunt cele mai mari amenintari cibernetice din 2013:
1. Atacurile personale
Desi peisajul internautic este dominat de furturile generale de informatii, atacurile din ultimii ani au aratat ca hackerii isi aleg acum victimele cu mai multa grija. Tintele ultimilor doi ani au fost cu precadere organizatiile ale caror informatii puteau avea o valoare monetara pe piata neagra.
2. Mai multe miscari organizate
Ultimele dintre cele mai cunoscute atacuri organizate au fost lansate de catre gruparea Anonymous asupra site-urilor guvernamentale din Polonia, dupa ce acestea au anuntat sustinerea ACTA. Site-ul oficial de la Formula 1, compania petroliera Saudi Aramco si loteria franceza Euromillions se regasesc si ele in portofoliul hackerilor.
3. Spionaj si razboi cibernetic
Stuxnet a fost printre primii virusi targetati pe anumite tipuri de produse. Acesta a fost proiectat pentru a se infiltra in sistemele de operare Windows, dar tinta finala era compania Siemens, scopul fiind furtul de date din interiorul organizatiei.
4. Supravegherea de tip Big Brother
Aceasta se refera la folosirea tehnologiei pentru a monitoriza activitatile celor suspectati ca ar comite ilegalitati. Astfel de programe software, pe care guvernul indian a vrut sa le introduca pe device-urile celor de la Apple si Nokia, incalca insa dreptul la viata privata a oamenilor, starnind numeroase dispute.
5. Un numar mai mare de virusi
Smartphone-urile se pot dovedi foarte utile in viata de zi cu zi, dar acestea dovedesc o sensibilitate crescuta la atacurile cibernetice. Datele stocate pe astfel de aparate pot fi mult mai usor de sustras, decat in cazul telefoanelor mobile clasice.
6. Mai putine drepturi care sa ne apere datele personale
Valoarea informatiilor personale va inregistra o crestere semnificativa in viitorul apropiat, sunt de parere specialistii, asa ca este de asteptat ca si numarul amenintarilor in aceasta directie sa sporeasca.
7. Santaj cibernetic
Anul acesta s-a raportat un numar ingrijorator de cazuri in care virusii de tip troian au blocat accesul la diferite sisteme informatice. Desi aparut initial in Rusia si alte tari sovietice, fenomenul prin care utilizatorii erau anuntat ca folosesc programe fara licenta si carora li se cerea bani pentru deblocarea calculatoarelor, a luat amploare si in Europa.
8. Atacurile la adresa Apple
Atacurile indreptate catre computerele Mac de la Apple s-au inmultit in ultimii doi ani, aceastea vizand inclusiv grupuri specifice si oameni despre care se stia ca folosesc acest sistem.
9. Vulnerabilitatea programelor Android
Amenintarile informatice de pe mobil au atins si ele un nivel alarmant in ultimele 18 luni, iar telefoanele care folosesc sistemul de operare Android par sa fie printre cele mai afectate. 90% dintre atacuri sunt indreptate catre acestea.
10. Exploatarea vulnerabilitatilor din programele de tip Java
Una din metodele preferate ale infractorilor cibernetici este instalarea programelor malware in aplicatiile de tip Java sau Adobe Reader.