UE vrea ca problemele de protectie a datelor sa fie tratate de un organism pan-european, spre nemultumirea companiilor din tarile membre
UE a decis vineri sa acorde atributii sporite unui organism pan-european al autoritatilor de reglementare care urmeaza sa fie creat pentru aplicarea legislatiei de protectie a datelor, nemultumind companiile care ar vrea atributii extinse pentru autoritatile de reglementare din tarile membre.
Potrivit propunerilor initiale dintr-un proiect de lege privind protectia datelor, o companie cu activitati la nivelul UE ar fi raspuns in cazul unor probleme doar in fata autoritatii de reglementare din tara unde este inregistrata sau unde se afla principalul sau centru de operare din Europa, chiar daca problemele respective ar fi afectat cetatenii altui stat membru, transmite Reuters, preluata de Mediafax.
La presiunea tarilor care nu au dorit ca autoritatile nationale de reglementare sa piarda orice control asupra unor companii mari din sectorul tehnologiei, precum Apple si Facebook, care au sediile europene in Irlanda, reprezentantii statelor membre au decis sa permita oricarei autoritati de reglementare sa ridice obiectii.
Astfel, orice problema va fi transmisa unui viitor organism pan-european care va reprezenta autoritatile de reglementare din cele 28 de state membre si care va putea sa ia decizii cu caracter obligatoriu.
"Mecanismul propus va fi mai greoi decat procedurile existente, avand ca efect piedici administrative care nu sunt necesare, inclusiv intarzierea deciziilor pentru cetateni", potrivit organizatiei Industry Coalition for Data Protection, care include companii mari cum sunt Apple, Google si IBM.
Diplomatii UE au convenit deja in februarie sa elimine o propunere care prevedea ca cel putin o treime din autoritatile de reglementare nationale implicate trebuie sa conteste o decizie in domeniul protectiei datelor, inainte ca un caz sa fie transmis Board-ului European pentru Protectia Datelor (EDPB).
"Propunerea revizuita pare sa favorizeze pe cei cu abordare mai conservatoare", a declarat Paula Barrett, partener la firma de avocatura Eversheds.
State ca Irlanda, Marea Britanie si Olanda s-au opus eliminarii pragului numeric, argumentand ca acest fapt va duce la un numar mare de cazuri adresate board-ului. Irlanda a fost acuzata in trecut ca are o atitudine ingaduitoare fata de multinationale, atunci cand este vorba de protejarea datelor personale, pentru ca tara sa ramana atractiva pentru companii.
Acordul convenit vineri poate fi modificat in iunie, atunci cand reprezentantii statelor membre vor analiza intreg proiectul de lege, numit General Data Protection Regulation.
Mai multe despre:
#protectia datelor online#UE
Pe acelasi subiect: