• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Curtea Constitutionala: SRI face presiuni la adresa CC, in legatura cu Legea Big Brother

Curtea Constitutionala: SRI face presiuni la adresa CC, in legatura cu Legea "Big Brother"

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a sustinut, joi, ca CC a fost supusa la presiuni din partea SRI si a altor institutii dupa decizia pe legea "Big Brother", aratand ca Serviciul a dat un comunicat "foarte dur" la adresa Curtii, in care i se spune ca a creat un vid legislativ.

Intrebat daca exista presiuni din partea unor institutii ale statului la adresa Curtii Constitutionale, Zegrean a spus: ”Da, si le vedeti rasfoind presa sau revista presei, nu vreau sa intru in contradictie cu institutiile statului (...), dar din pacate acest lucru nu s-a inteles de toata lumea”.
 
Intrebat daca una dintre aceste institutii este SRI, Zegrean a raspuns: ”Da, este si SRI, a fost un comunicat chiar dupa prima lege, prima decizie cu «Big Brother», a fost un comunicat foarte dur la adresa Curtii. Ni se spune ca am creat un vid legislativ de o gravitate exceptionala, ori legea pe care am declarat-o neconstitutionala nu era inca lege, vidul exista, daca e vorba de vid”.
 
Reprezentantii SRI au declarat, in 20 septembrie 2014, despre deciziile prin care asa-zisa lege "Big Brother" si Legea cartelelor prepay au fost declarate neconstitutionale, ca efectul acestora "a produs un vid legislativ, cu consecinte grave, greu de anticipat, asupra securitatii nationale".
 
Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava, a transmis la acel moment un punct de vedere privind deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 440/08.07.2014 si nr. 461/16.09.2014 prin care au fost declarate neconstitutionale, in integralitate, Legea nr. 82/2012 privind retentia datelor (cunoscuta ca Legea "Big Brother"), respectiv Legea pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2014 privind comunicatiile electronice si regimul cartelelor preplatite.
 
Sursa citata preciza, in primul rand, ca SRI isi desfasoara activitatea cu deplin respect pentru lege, in conformitate cu principiile respectarii drepturilor omului, cu standardele internationale si cu angajamentele ce deriva din calitatea Romaniei de membru al comunitatii euroatlantice, in vederea indeplinirii obiectivelor asumate. "Rezultatele activitatii desfasurate pana in prezent, care plaseaza institutia in elita comunitatii de intelligence, buna reputatie profesionala a SRI precum si increderea populatiei in capacitatea institutiei de a proteja drepturi si valori consacrate constitutional, au fost posibile si datorita existentei unui cadru normativ corelat cu evolutia tehnologica", mai spune Sava.

23 ianuarie 2015 09:26
Modifică setările cookies