Un agent de asigurari, filmat cu o camera ascunsa, este dispus sa-si vanda o parte din baza de date contra-cost.

"- Tu tai RCA-ul de acolo si ii dai numele, prenumele si adresa. Ca asta te intereseaza pe tine, nu?

 - Da, numele, prenumele.

 - Asa, eu am acces si la sectiile de politie si, daca vrei, iti dau mii."

Chiar daca recunoaste ca nu e legal ce face, la finalul negocierilor, barbatul cade la invoiala.

"- Eu ma duc acum in birou si iti fac 20, 30, cate ai nevoie.

 - Si pretul cat ramane? Un milion jumatate este bine?

 - E bine. Si daca ai nevoie de mai multe, ne intalnim si imi spui cate ai nevoie, eu pot sa iti fac si cateva mii. Ne intelegm la pret, sa fii si tu multumit, sa fiu si eu."

Individul instraineaza practic datele dumneavoastra personale: nume, adresa, seria si numarul cartii de identitate, adresa de mail: informatii pretioase care pot ajunge pe mainile unor infractori. Unii cumparatori le folosesc pentru a-si promova afacerea. Asa puteti primi oferte scrise, telefoane prin care sa fiti convins sa cumparati ceva sau chiar vizite la domiciliu.

Altii, insa, pot folosi aceste informatii ca sa falsifice acte care apoi sunt folosite la diferite inselaciuni. Aceleasi date pot ajunge in inchisori la detinutii care se ocupa de escrocherii. Ei telefoneaza victimei si ii vand o poveste. Fie aflati ca ati castigat un premiu la o companie, dar trebuie sa achitati o taxa, fie ca o ruda a patit ceva si, ca sa o ajutati, trebuie sa trimiteti bani avocatului ei.

''De regula, ele sunt folosite pentru incheierea in fals a unor contracte de leasing sau acordarea de credite bancare in mod fraudulos. In primele patru luni ale anului am avut 150 de cazuri de furturi de identitate", spune comisar-sef Dan Fais de la IGP Investigatii Criminale.

Reprezentantii firmelor de leasing confirma ca nu de putine ori au dat masini unor persoane cu identitate falsa. "Prejudiciul e destul de mare. Chiar daca masinile dispar, noi platim in continuare impozite, asigurari, plus leasingul daca e luata in leasing", precizeaza Radu Halau, patron firma rent a car. 

Solutii nu sunt prea multe. Angajatii firmelor, care strang astfel de baze de date, scapa doar cu o amenda daca sunt prinsi ca vand informatii. Functionarii de la stat, in schimb, se aleg cu dosar penal.