Livrarile de ceasuri inteligente si alte dispozitive purtabile vor atinge anul viitor 22 de milioane de unitati, fata de 9,7 milioane in 2013, si vor continua sa creasca la 135 de milioane in 2018. Vanzarile cumulate de astfel de aparate vor atinge in urmatorii cinci ani 370 de milioane de unitati.

Cea mai mare crestere este inregistrata la categoria dispozitivelor pentru fitness si monitorizarea sanatatii, iar vanzarile vor creste in perioada sarbatorilor de iarna, anticipeaza CCS Insight, potrivit Mediafax.

"Dispozitivele purtabile vor fi cadoul perfect de Craciun pentru o persoana care are de toate. Credem ca in ultimul trimestru va avea loc o crestere puternica a cererii pentru dispozitivele de fitness, care masoara de exemplu distanta parcursa in alergare sau consumul de calorii si care vor reprezenta peste jumatate din cele 35 de milioane de aparate aflate in folosinta la sfarsitul acestui an", a declarat Marina Koitceva, director la CCS Insight.

Gigantii din sectorul tehnologiei si-au indreptat atentia spre segmentul dispozitivelor purtabile in incercarea de a profita de avantajul primului venit. Gama Galaxy Gear a grupului coreean Samsung si Google Glass au testat piata, desi tehnologia este abia la inceput.

Smartwatch-urile au fost in centrul atentiei, iar CCS Insight anticipeaza ca in 2018 peste jumatate din aparatele purtabile vor fi de acest tip.

Pana acum, peste 40% din aparatele purtabile au fost comercializate in America de Nord, dar vanzarile vor creste si in Europa Occidentala, pana in 2016.

Koitceva a avertizat totusi ca piata se afla inca intr-un stadiu haotic de dezvoltare, existand incertitudini uriase.

"Fiecare categorie se confrunta cu riscuri diferite. Felul in care oamenii folosesc astfel de aparate este inca in schimbare, un tip de aparat poate omori vanzarile altei categorii de produse. Oamenii nu sunt siguri daca unele produse sunt acceptate la nivel social, iar drepturile de proprietate intelectuala sunt un camp minat", a aratat ea.

Cumparatorii urmaresc totodata Apple, despre care se zvoneste ca va lansa in acest an dispozitivul iWatch, iar intrarea pe piata a unui jucator cu un astfel de calibru ar putea putea schimba in bine perceptia oamenilor fata de acest tip de produse.