Cazul este reprezentativ pentru o problema importanta, respectiv ce anume este un operator de telefonie in era comunicatiilor prin internet.

Autoritatea franceza de reglementare in domeniul comunicatiilor, Arcep, a precizat intr-un comunicat ca a cerut in repetate randuri Skype Communications, inregistrata in Luxemburg, "sa se declare operator de comunicatii electronice", iar compania nu a reactionat. Statutul de operator de telecomunicatii presupune asumarea unor obligatii legale, indeosebi "asigurarea accesului la serviciile de urgenta si implementarea unui sistem care sa permita ascultarea convorbirilor de catre autoritati, in limitele legii", a continuat agentia.

Skype este cel mai mare serviciu de comunicatii pe internet, preluat de Microsoft de la eBay in anul 2011, pentru 8,5 miliarde de dolari.

Autoritatea franceza a adaugat ca, odata cu raspandirea smartphone-urilor, utilizatorii pot efectua apeluri pe Skype de pe telefonul mobil. "Practic, acest serviciu reprezinta furnizarea unui serviciu de telefonie publicului larg", se spune in comunicatul agentiei.

Legislatia franceza nu impune operatorilor de telecomunicatii sa obtina vreo autorizatie speciala, ci numai sa declare obiectul de activitate. Contactat de New York Times, purtatorul de cuvant al Microsoft nu a comentat informatiile.

Legislatia UE nu descrie serviciile de comunicatii pe internet drept operatori de telecomunicatii.

Stephane Richard, directorul general al France Telecom, a criticat Skype si alte companii similare deoarece s-ar bucura de un avantaj incorect in raport cu companiile traditionale de telefonie, a caror infrastructura deserveste si astfel de servicii rivale fara a obtine vreun beneficiu.