Producatorul smartphone-urilor Galaxy va fi mai agresiv in tranzactii, dupa ce din 2010 a cheltuit 1 miliard de dolari investind in 14 companii, a declarat miercuri directorul financiar, Lee Sang Hoon, la o intalnire a conducerii grupului cu analistii organizata la Seul, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Samsung analizeaza totodata stabilirea dividendelor la 1% din pretul mediu al actiunilor, ceea ce ar putea dubla incasarile investitorilor.

Cel mai mare producator de smartphone-uri, televizioare si cip-uri de memorie la nivel mondial a organizat prima intalnire a conducerii cu analistii dupa 2005, pe fondul temerilor ca segmentele pe care opereaza se apropie de nivelul maxim, in conditiile in care producatorii low-cost din China exercita presiuni asupra preturilor.

Actiunile Samsung se indreapta spre primul declin anual din ultimii cinci ani, din cauza cresterii dependentei companiei de smartphone-uri. Analistii anticipeaza incetinirea cresterii pe piata smartphone-urilor, chiar daca unul din patru astfel de aparate comercializate la nivel mondial apartin Samsung.

"Vom extinde strategia de fuziuni si achizitii, pentru a urmari oportunitati intr-o gama variata de domenii. Compania vrea ca operatiunile actuale sa devina mai competitive, dar si sa profite de noi oportunitati de dezvoltare viitoare", a spus Lee Sang Hoon.

Samsung a investit deja in companiile Sharp, Novaled si Medison, in incercarea de a integra mai bine oferta in domeniile hardware si software.

Lee a mai aratat ca Samsung va cheltui in acest an 14 miliarde de dolari pentru cercetare si dezvoltare, comparativ cu 8 miliarde de dolari in 2010.

Samsung a raportat un profit record pentru trimestrul al treilea, in urcare cu 25%, la 7,6 miliarde de dolari, datorita cresterii vanzarilor de smartphone-uri Galaxy si cipuri de memorie. Veniturile au crescut cu 13% in trimestrul al treilea fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la 55,6 miliarde de dolari.

In acest an, Samsung a lansat smartphone-ul Galaxy S4, smartwatch-ul Galaxy Gear, precum si primul telefon cu ecran curbat. Totodata, a inregistrat design-ul unor ochelari inteligenti, pentru a concura Google Glass.

Grupul a vandut in trimestrul al treilea 120 de milioane de telefoane, corespunzatoare unei cote de piata de 28,7%, potrivit companiei de analiza a pietei Strategy Analytics. Actiunile Samsung au scazut miercuri cu 2,3% la bursa din Seul, iar de la inceputul acestui an au coborat cu 4,7%.