Isarescu: "Digitalizarea permite personalizarea produselor si readuce firmele langa piete"
Mugur Isarescu. Sursa foto: Mediafax
Avantajul de a folosi forta de munca din China dispare si reapare avantajul de a avea productia langa piata, iar companiile mari deja revin in SUA, Europa, chiar si in Romania, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anticipand trecerea de la productia de serie mare la personalizare pe scara larga.
"Asistam in prezent la digitalizarea pe scara tot mai larga a productiei industriale, marcata de convergenta unei intregi game de tehnologii de nivel superior. Soft inteligent, robotizare avansata, nanotehnologie, materiale de ultima generatie, tiparire 3D, extinderea serviciilor online. Fac o divagatie, dispar magazinele, dupa ce am construit toate giant-urile astea? Nu stiu. Apare posibilitatea realizarii la costuri relativ scazute a unor produse cu grad mai inalt de diversificare, deci mai apropiate de preferintele consumatorilor", a spus Mugur Isarescu in alocutiunea pe care a sustinut-o la Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde i s-a decernat titlul de doctor honoris causa.
Seful bancii centrale crede ca noul noua tehnologie va permite deschiderea unui nou ciclu de dezvoltare economica, de 50 de ani, caracterizat de trecerea de la productia de serie mare (tipica celei de-a doua revolutii industriale) la personalizare pe scara larga (mass customisation), potrivit Mediafax.
"Avantajul de a lua si a folosi forta de munca din China dispare si reapare avantajul de a avea productia langa piata. Vedem cum marile firme pleaca si revin in SUA, revin in Europa. Se intampla si in Romania, prin unele parti (...) Acesta va fi un nou ciclu de 50 de ani pe care noi o sa-l prindem asa, mai pe la inceput, dar dumneavostra cei de mai prin spate (studentii - n.r.), o sa-l traiti", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR a aratat ca perioadele lungi de prosperitate tind sa favorizeze impresia ca ciclul economic apartine trecutului si economia a intrat intr-o "era noua", iar astfel de exemple s-au vazut in anii ’20, anii ’60 si anii ’90.
"Iluziile au fost insa spulberate intotdeauna de un nou episod de recesiune. Cu toate acestea, chiar si luand in considerare criza financiara recenta, forma ciclurilor s-a modificat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Episoadele de expansiune au devenit mai lungi, iar cele de contractie a ciclului mai scurte", a aratat Isarescu.
In cazul SUA, ciclurile de crestere tot mai lungi de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial sunt explicate de Isarescu si pentru ca publicul a fost educat.
"Corectiile se fac, trebuie sa credem in asta, pentru ca asa ne-a aratat istoria. Dar unele sunt cu costuri mari. Cand se creste mult se si scade mult, fara interventia autoritatilor (...) Ideal este ca politica economica sa fie anticiclica (...) Si de aceea trebuie sa ai institutii independente, ca sa nu depinda de ciclurile electorale. Sa existe banci centrale. De aceea mandatul guvernatorilor peste tot in lume este de 5-6 ani, sa nu fie influentate de ciclurile electorale", a aratat seful bancii centrale.
Pe de alta parte, Isarescu recunoaste ca politicile nu sunt anticilcice, sunt de fapt prociclice, ceea ce se intampla in Romania si chiar peste tot in lume.
"Cum ni s-a intamplat noua prin 2006 – 2007, pana in 2008. Daca ma injura cineva asta e .... Ciclul economic are alta logica decat ciclul politic (...) Nu vine dintr-o rautate (prociclicitatea politicilor - n.r.), dintr-o nebunie, vine din faptul ca ratiunea ciclului politic este alta decat cea economica (...) Vin profesuri universitari, vin studentii .... si-ti cer. Ciclul electoral, ciclul social politic are alta logica decat ciclul economic si nu poti sa iesi usor din ea", a spus Isarescu.
In ceea ce priveste perioada de contractie economica dupa inlaturarea lui Ceausescu, Isarescu a afirmat ca stia inca de pe atunci ca toate unitatile care functionau in Romania in 1990 aveau durata fondurilor fixe expirate, adica erau depasite tehnologic.
"Si nu din '90, din '82-83. Atunci s-a facut o mare greseala ca nu s-a mai retehnologizat nimic", a aratat Isarescu. Guvernatorul BNR a adaugat ca lucrurile ar fi artatat altfel daca in anii '90 societatea alegea sa vanda sau "sa retehnologizeze ce mai era de retehnologizat". "Poate se mai salva ceva din industria romaneasca", a mai spus Isarescu.
La ceremonie a participat si fostul presedinte Ion Iliescu. Dupa inchiderea evenimentului, Iliescu a declarat ca Isarescu ar fi un candidat "cu foarte multe sanse" la Presedintie, iar dupa experimentele din ultimii ani, ar fi altceva pentru o institutie ca Presedintia.
Pe acelasi subiect: