Mugur Isarescu: Cursul de schimb se situeaza intr-o zona care nu ridica probleme
Cursul de schimb se situeaza intr-o zona care nu ridica probleme. Banca centrala incearca in permanenta sa atenueze deviatia cursului de la valoarea corecta si sa il pastreze in echilibru, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Intrebat in ce masura volatilitatea fluxurilor de capital, intrarile/iesirile masive, poate sa influenteze cursul de schimb si sa il indeparteze de "fair value" (valoare corecta a cursului), Isarescu a apreciat ca intr-o piata care nu este foarte adanca, precum cea romaneasca cu tranzactii si volume ceva mai mici, pot aparea abateri semnificative fata de fair value.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care BNR, inca de la adoptarea politicii de tintire a inflatiei, nu a acceptat ideea ca tintirea inflatiei inseamna neaparat free floating (flotare libera). Din acest motiv facem managed floating, cu alte cuvinte incercam sa atenuam deviatia de la fair value a cursului de schimb, sa il pastram intr-o zona de echilibru si credem ca am reusit in buna masura", a spus Mugur Isarescu.
Valoarea corecta a cursului este determinata si de piata.
"Piata in mod traditional are aceasta caracteristica sa faca over shooting sau under shooting, toata lumea recunoaste acest lucru. Dar in ultima instanta, dincolo de aceste variatii de curs, piata contureaza un nivel de relativ echilibru", a afirmat Mugur Isarescu.
La momentul actual, cursul se situeaza intr-o zona care nu ne ridica probleme, a concluzionat guvernatorul BNR.
Leul s-a apreciat semnificativ de la inceputul anului, pe fondul interesului jucatorilor straini pentru titlurile de stat in lei. In 17 ianuarie, cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro, reprezentand o apreciere de 1,8% de la inceputul anului. Ulterior, cotatiile au inceput sa urce treptat, iar in sesiunea de joi BNR a publicat un curs de referinta de 4,4106 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultima luna.
"Volumele sunt mici, iar ordinele de cumparare plasate de jucatori straini au ridicat cursul. Cresterea cursului este oarecum ciudata, avand in vedere interesul din ultima perioada al jucatorilor pentru obligatiunile vandute de Romania si pentru ca astazi este programata o noua licitatie a Ministerului Finantelor. Cred ca este doar un episod accidental, pentru ca volumele de tranzactionare sunt reduse", a afirmat un dealer.