Guvernatorul BNR a spus ca o crestere economica pe termen lung poate fi generata in primul rand de politicile structurale, care nu sunt insa facute si care plictisesc si obosesc. 

El a dat exemplu in acest sens Germania, care a facut reforma structurala si a avut crestere economica. 

"Uitati cine poate sa creeze pe termen lung crestere economica - in primul rand politicile structurale, exact cele pe care nu le facem si ne mai si plictisim. Pana si noi la Banca Nationala... bai, iar o iau astia cu politica structurala, aoleu! Se plimba asa pe la ureche, iar politica structurala?! Iar vine Fondul si ne zice faceti politici structurale, iar vine Uniunea Europeana, faceti politici structurale. Suntem plictisiti toti, suntem obositi, de fapt, de politici structurale si de reforme structurale, suntem obositi. (...) Cine a facut reforma structurala a avut crestere economica. Germania a avut. Stiti ca in Germania 20 de ani, intr-adevar au trebuit sa plateasca factura extraordinara a stimularii landurilor de est, dar 20 de ani nu a crescut salariul real si acum se cearta cu grecii. In schimb, de cand a intrat in zona euro - sa nu ma parati, prietenii mei sunt greci, in Grecia salariul s-a dublat real. Care are dreptate? Sunt nemtii niste teutoni? Or fi, dar uite! Faci reforme structurale, beneficiezi de crestere economica. Uitati ce pot sa faca politicile structurale, cele care ne obosesc si pe noi. Noi in cadrul Consiliului de Administratie, cand facem - apropo de comunicate - zic mai, nu mai treceti aia cu reformele structurale, ca am innebunit populatia, nu ne mai crede, iar o frecam", a afirmat Mugur Isarescu, luni seara, la Universitatea Maritima din Constanta, la deschiderea lucrarilor proiectului "Academica BNR" 2013. 

Guvernatorul BNR a mentionat ca politicile economice pot sa influenteze cresterea economica pe termen scurt, insa de multe ori trebuie sa o tempereze, astfel incat ciclul economic sa nu "se prabuseasca prea mult cand vine jos". 

"Pe termen scurt, politicile economice pot sa influenteze cresterea economica, dar nu neaparat in sensul cresterii, de multe ori trebuie sa tempereze cresterea economica pentru ca atunci cand ciclul economic vine jos sa nu se prabuseasca prea mult. Si sa avem cam asa: 5% trebuia sa avem in 2006, 2007, 2008, 2%, nu minus 5% sau 6% in 2009, 2%, si poate ca era mai bine. La ciclul urmator, cand noi nu o sa mai fim la Banca Centrala, o sa fie altii, probabil ca se va invata, necazul este ca nicio generatie nu invata de la cea precedenta", a spus Isarescu. 

Isarescu a precizat ca atunci cand cineva spunea ca "economia duduie", el a avertizat: "Atentie sa nu bubuie!". 

Guvernatorul BNR a mentionat ca o alta problema este ca ciclul economic nu se suprapune cu cel politic si ca daca exista o crestere economica intr-o perioada preelectorala, atunci politicienii trebuie sa ofere ceva populatiei. 

"Foarte greu se suprapune ciclul acesta economic si financiar cu ciclul politic. Ca daca intr-o perioada preelectorala ai deja crestere economica 5%, omul politic trebuie sa dea ceva. Eu am fost acolo, nu-i critic: daca nu le dai, te fluiera lumea, asta este adevarul. In politica, daca dai, e asa si asa, daca nu dai te fluiera, iar daca iei, mai bine pleci definitiv, e sinucidere curata. Si atunci, pentru ca ciclul politic, cu ciclul financiar si economic nu se suprapun, ies lucruri pe care dupa aia le judeci «ce bine era daca nu faceam». (...) Eroarea a pornit cand s-a apasat pe acceleratie, nu cand s-a apasat pe frana. Cand s-a apasat pe frana ne-am speriat. Asa se intra in derapaj, apesi prea tare, nu pentru ca ai apasat pe frana, ci pentru ca anterior ai apasat prea mult pe acceleratie", a mai spus Isarescu. 

Banca Nationala a Romaniei organizeaza, in perioada 2-6 septembrie, la Constanta, a doua etapa a proiectului educational "Academica BNR" 2013.  Discutiile se vor axa pe teme privind rolul institutiilor de invatamant si al bancii centrale in sporirea nivelului de educatie financiara a publicului, problematica financiar-bancara europeana, procesul de convergenta cu Uniunea Europeana, dezvoltarea activitatii economice si a sectorului bancar in general.