Pe site-ul sau, Apple a anuntat ca autoritatile americane au emis pana la 5.000 de cereri de informatii despre utilizatori, in perioada 1 decembrie 2012 - 31 mai 2013, vizand intre 9.000 si 10.000 de conturi. Cererile erau in mare parte legate de anchete penale, cautare de copii sau de persoane disparute atinse de boala Alzheimer, sau de prevenire a unor acte de sinucidere, a explicat Apple.

Fabricantul de iPhone-uri a precizat, de asemenea, ca se angajeaza activ sa protejeze viata privata a utilizatorilor sai si ofera informatii doar in baza unei ordonante a unei instante judecatoresti. "Echipa noastra evalueaza fiecare cerere, de la caz la caz, si furnizeaza doar informatiile strict necesare, in cazul in care apreciaza ca cererea este adecvata", a anuntat Apple.

Apple a precizat ca unele cai de comunicatie sunt protejate, precum mesajele via FaceTime si iMessage, care pot fi citite doar de catre expeditori si destinatari.

Apple, Facebook, Microsoft si multi alti giganti IT se afla in centrul atentiei dupa ce saptamana trecuta a fost dezvaluit un vast program secret de supraveghere a Internului la nivel mondial care, insista autoritatile americane, nu-i vizeaza decat pe strainii suspectati de terorism si a permis contracararea unor atacuri teroriste.