Stim deja ca iPhone-ul este poate cel mai prietenos sistem de operare de pe un mobil. Este usor de folosit si stabil, dar nu neaparat sofisticat. Chiar si asa, are momente cand pare invechit, cel putin in versiunea actuala. Apple i-a ascultat pe utilizatori si a adus pe telefoanele sale unele dintre inovatiile asteptate de mult si pe care le regasim deja pe Android spre exemplu sau Windows Phone. De mentionat in primul rand design-ul care de acum este plat, fara sclipiri. In culori pale. Caracterele sunt ceva mai mari si mai usor de citit. Tastatura este usor transparenta, iar butoanele au fost redesenate.

E deja pe Android sau Blackberry, spre exemplu. De-acum poti sa opresti/pornesti wi-fi fara sa mai intri in Setari. Tragi de ecran in sus si BANG!, apare o bara cu care controlezi functiile telefonului. Ai chiar si buton de lanterna. Cei de la Apple au tinut sa se laude cu asta.

Pana acum, multi-taskingul pe iOS era ceva relativ. De-acum insa, aplicatiile raman cam tot timpul active. Iti invata obiceiul. Poate vedea ca de obicei deschizi aplicatia de Facebook dimineata si la pauza de pranz. Cu ceva timp inainte, le activeaza, acolo, in fundal si da un mic update. Insa, felul in care se inchid aplicatiile... parca am mai vazut pe undeva.
 
Cel mai popular browser se innoieste si el. Navigatie full-screen, ca pe Windows Phone. Arata mai curat si poti sa organizezi mai usor taburile. Poate fi numit cel mai bun browser.

Daca esti cu un prieten in aceeasi retea wi-fi o sa ii poti trimite un fisier cu doua clikcuri.

Patru optiuni importante. Video, Photo, Square, Pano camera... Live foto filters. Febra Instagram.

Fotografiile se organizeaza singure. Adica se foloseste de localizare, iar in album iti va trece locul in care ai fotografiat si va fi totul impartit pe zile. Ca sa nu arate ca o gramade de poze, asa la nesfarsit. Dragut. Android insa, face deja asta de ceva vreme.

Cea mai buna asistenta vocala a devenit acum si mai buna si nu mai vorbeste cu tine pe un ton robotizat. Are de-acum o voce normala. Evident, ca nu o sa primim romana prea curand. Abia a invata franceza si germana. Stie de-acum mai multe functii, inclusiv de control, precum mareste luminozitatea sau porneste bluetooth-ul.

In sfarsit o aplicatie buna, pentru cei care sunt mereul la volan. iOS in the car. Exista deja pe Samsung, o aplicatie care se numeste S-Drive. Sau pe HTC, HTC Car. Ai niste iconite mari, care te ajuta sa navighezi mai usor prin meniu
iOS in the car va fi integrat de anul viitor pe cateva sisteme multimedia de la 12 producatori de autoturisme.

Appstore. Redesenat. Cautare pe varste. Cele mai populare aplicatii din zona. Update automat.

iTunes radio e o aplicatie foarte tare care-ti permite sa asculti muzica gratuit. Adica iti alegi un artist si poti sa asculti la nesfarsit albumele lui. Singura conditie este sa stai in America. Momentan. Un fel de Deezer sau Zonga pentru cei care platesc un abonament deja ca sa asculte muzica.

Activation Lock. De-acum telefonul tau, adica din toamna, datele tale de pe iPhone raman in siguranta. Sa zicem ca iti fura cineva telefonul. Tu poti sa il blochezi de la distanta, si ca sa-l poata folosi, hotul trebuie sa introduca contul si parola de la AppleID-ul tau. Pe care nu are de unde sa le stie. Asta daca nu ai scris cu un biletel pe spatele telefonului, asa cum fac romanii cu pinul de la cardul de credit. Dar, sa revenim la hot, daca incearca sa reseteze cu totul telefonul, se va impiedica tot de contul si parola ta. Oare, insa, mai poti sa vinzi telefonul?

iOS 7 va fi disponibil gratuit pe undeva prin toamna. Si va merge inclusiv pe iPhone 4 si ipad 2. De vazut cum o sa se miste pentru ca in mod ciudat fiecare versiune noua face ca telefonul precedent sa se miste mai prost.

Sa incheiem cu jucariile. Gadgeturile cu butoane si ecrane. Apple a innoit laptopurile sale ultrasubtiri. Macbook Air. Au memorii mai rapide, procesoare mai noi si bateriile tin acum chiar si 12 ore. Sunt deja la vanzare in America si sunt mai ieftine decat modelele anterioare.