Banii sunt păstraţi într-un cont escrow înfiinţat de Guvernul de la Dublin în aşteptarea sentinţei de la Curtea Europeană de Justiţie, scrie Agerpres.

În luna octombrie a anului trecut, UE a trimis Irlanda în judecată la Curtea Europeană de Justiţie pentru neimplementarea unei decizii din 2016 a Executivului comunitar, prin care Dublinul trebuia să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple reprezentând taxe necolectate. Atât autorităţile irlandeze, cât şi Apple, au contestat în justiţie decizia Comisiei Europene.

În timp ce dosarul de la CJUE este în pronunţare, Irlanda va păstra banii de la Apple într-un cont care va fi gestionat de Amundi, BlackRock Investment Management şi Goldman Sachs Asset Management. Aceste firme vor fi responsabile de gestionarea contului escrow şi vor face investiţii cu grad scăzut de risc pentru a-i proteja pe contribuabilii irlandezi.

"Continuăm să fim în contact cu autorităţile irlandeze şi sperăm că recuperarea ajutoarelor ilegale se va finaliza în cel mai scurt timp posibil. Aceasta ne va permite să finalizăm actuala procedură demarată împotriva Irlandei la CJUE pentru că nu a implementat decizia Comisiei din luna august 2016", a informat recent biroul de presă al Comisiei Europene.

Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de "head offices" din Irlanda, care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, însă, potrivit Comisiei Europene, grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 şi unul de doar 0,005% în 2014.