Irlanda şi Apple au ajuns la un acord privind achitarea unor taxe neplătite de 13 mld. euro, după ce UE a reclamat Dublinul la Curtea de Justiție
Apple
Irlanda şi Apple au ajuns la un acord pentru înfiinţarea unui cont escrow în care să fie transferate circa 13 miliarde de euro, reprezentând taxe neplătite și pe care UE a ordonat autorităţilor de la Dublin să le recupereze, a declarat ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, relatează MarketWatch, preluat de News.ro.
Contul escrow reprezintă un depozit bancar prin care un deponent pune la dispoziţia unui beneficiar sume de bani, însă ridicarea acestora este condiționată de îndeplinirea unor condiții prestabilite.
Acordul a fost convenit după ce Uniunea Europeană a reclamat Irlanda la Curtea Europeană de Justiţie, în octombrie, pentru că nu a pus în aplicare o decizie din 2016 care prevede că guvernul irlandez trebuie să recupereze retroactiv taxe de la Apple în valoare de 13 miliarde de euro.
Donohoe a făcut anunţul înainte de o întâlnire la Bruxelles cu comisarul antitrust Margrethe Vestager.
Ministrul irlandez a solicitat o întâlnire cu comisarul Vestager pentru a o informa despre cele mai recente evoluţii în cazul Apple.
Comisia Europeană a cerut Irlandei, anul trecut, să recupereze de la grupul american Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014 în valoare de până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi, în contul unor "facilități fiscale" de care a beneficiat grupul american din partea autorităților irlandeze.
Taxele pe care Apple trebuie să le returneze Irlandei, la presiunea Comisiei Europene, ar reprezenta întregul buget pentru de sănătate al țării, ar ajută la construcția a 100.000 de case pentru săraci sau ar putea fi folosite pentru plata unei părți importante din datoria publică a țării, comentează Bloomberg. Cu toate acestea, de ce nu vrea Guvernul de la Dublin acești bani de la cea mai mare companie din lume?
Executivul de la Dublin a venit și cu explicații pentru poziția să. Sistemul de impozitare al Irlandei face parte din politică țării de a atrage investiții străine și, datorită acestui sistem, giganți că Google și Facebook și-au deschis birouri la Dublin.
Potrivit autorităților, chiar dacă Irlanda a fost forțată de criză să ia un ajutor de salvare de la FMI și CE, în urmă cu șase ani, sistemul de taxare a rezistat presiunii de a fi schimbat și tocmai acest sistem a contribuit la ieșirea economiei din criză și la atragerea de investiții străine masive.
“Daca schimbăm sistemul este că și cum am muscă mâna care ne hrănește”, a spus ministrul de Finanțe, la postul național de radio, adăugând că dacă nu lupta acum pentru a păstra sistemul de taxare, generațiile viitoare vor avea de pierdut.
Totodată, Apple și Guvernul de la Dublin neagă orice înțelegere pentru că gigantul american să evite plata taxelor în această țară. Producătorul iPhone-ului este cea mai puternică din cele 700 de companii americane care au sediul aici, cu 140.000 de angajați, potrivit Camerei de Comerț Irlandeze.
“Este vorba despre reputația noastră”, a spus la rândul sau Peter Vale, tax partner la Grant Thornton, cu sediul în Dublin. “Nu suma este problema, ci implicațiile pe care le-ar avea această situație care ar sugera că Irlanda încheie acorduri neserioase în privința taxelor și că oferă tratament preferențial, ceea ce nu este cazul”, a adăugat el.
Reactia Apple nu a întârziat să apară. "Apple respectă legislația și plătește toate taxele pe care le datorează oriunde operează. Vom face recurs și suntem încrezători că decizia va fi inversată", a informat compania americană într-un comunicat de presă, imediat după decizia CE. "Argumentul Comisiei nu vizează cât de mari sunt taxele plătite de Apple ci modul în care Guvernul colectează banii. Va avea un efect profund și nefast asupra investițiilor și creării de locuri de muncă în Europa", a precizat gigantul american.
Amazon și McDonald's au fost la rândul lor investigate pentru acordurile fiscale încheiate cu guvernul din Luxemburg, iar Comisia Europeană ar putea să își anunțe decizia în august. Irlanda, Olanda, Luxemburg, precum și companii precum Starbucks și Fiat Chrysler Automobiles au contestat la rândul lor în justiție ordinele Comisiei Europene pentru plata retroactivă a taxelor.
Pe acelasi subiect: