Reprezentantii The Guardian au facut public miercuri faptul ca site-ul cotidianului a fost blocat in China.

"Motivele pentru care site-ul The Guardian a fost blocat sunt neclare - niciun material despre China publicat in The Guardian in ultimele doua zile nu poate fi perceput in mod evident periculos de conducerea acestei tari", au spus reprezentantii ziarului intr-o precizare publicata pe site-ul The Guardian si citata de The Hollywood Reporter.

Conform reprezentantilor The Guardian, cotidianul a publicat luni o stire despre violentele care afecteaza nord-vestul Xinjiang, o regiune cu o importanta comunitate musulmana din vestul Chinei. Insa, potrivit oficialilor The Guardian, acest subiect a mai fost abordat de cotidianul britanic si inainte.

The Guardian se alatura astfel unei liste de importante de site-uri media care au fost blocate in China de asa-numitul "Great Firewall", un sistem complex de cenzura pe internet.

Site-urile The New York Times si Bloomberg news au fost la randul lor blocate in China, in 2012, pentru mai mult de un an, dupa ce au publicat anchete in care prezentau imensele averi ale familiilor unor lideri ai acestei tari. De asemenea, mai multor jurnalisti de la The New York Times si de la Bloomberg News le-au fost refuzate vizele de intrare pe teritoriul acestei tari, conform Reuters.

De asemenea, site-urile in limba chineza ale agentiei de presa Thomson Reuters si ale cotidianului economic american The Wall Street Journal au fost ambele blocate la mijlocul lunii noiembrie, devenind din nou accesibile pe 25 decembrie.

Potrivit The Hollywood Reporter, si retelele sociale Facebook si Twitter sunt blocate in China, o tara care are aproximativ 591 de milioane de utilizatori de internet - cea mai mare piata de internet din lume.

Insa, potrivit relatarilor din presa internationala, in luna octombrie, China a permis din nou accesul la retelele Facebook si Twitter si pe site-ul The New York Times, dar numai pentru o zona de 27 de kilometri in jurul orasului Shanghai, considerata de liber schimb.