Londra, acuzata ca ameninta libertatea presei, dupa presiunile exercitate asupra The Guardian pentru distrugerea unor documente secrete de la Edward Snowden
Mai multe tari au criticat deschis, miercuri, Guvernul britanic, exprimandu-si ingrijorarea fata de amenintarea libertatii presei dupa retinerea colaboratorului cotidianului The Guardian si distrugerea unor documente secrete incredintate cotidianului de americanul Edward Snowden, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.
Presiunea s-a accentuat miercuri asupra Londrei, presa afirmand ca premierul David Cameron in persoana a trimis unul dintre locotenentii sai pentru ca ziarul The Guardian sa distruga elementele incriminatei
Autoritatile britanice erau deja in vizorul criticilor - in principal din partea organizatiilor pentru apararea libertatilor - dupa retinerea, duminica, pe aeroportul Heathrow a lui David Miranda, partenerul si asistentul jurnalistului Guardian Glenn Greenwald.
Greenwald a publicat in ultimele luni articole privind amploarea sistemului de supraveghere al Statelor Unite si Marii Britanii, pronind de la documente care i-au fost incredintate de Edward Snowden, fost consultant al agentiei americane de securitate NSA, cautat pentru spionaj de catre Washington.
Miercuri, Consiliul Europei s-a declarat ingrijorat cu privire la atitudinea Londrei. Intr-o scrisoare adresata ministrului britanic de Interne, Theresa May, secretarul general al organizatiei paneuropene, Thorbjorn Jagland, a cerut "informatii" cu privire la acest caz, care ar putea avea "un efect nefast asupra libertatii de exprimare garantate prin articolul 10 al Conventiei europene pentru drepturile omului".
"Nu putem doar sa criticam problemele libertatii de exprimare in Ucraina, Rusia sau Ungaria. Trebuie sa aplicam aceleasi norme peste tot, inclusiv in tari precum Marea Britanie", a adaugat purtatorul sau de cuvant, Daniel Holtgen.
Guvernul german s-a alaturat vocilor critice, apreciind ca "a fost depasita linia rosie" si ca retinerea lui David Miranda este "inacceptabila". "Exista motive de ingrijorare", a reactionat delegatul ministerial pentru drepturile omului, Markus Löning.
Autoritatile britanice au justificat retinerea tanarului brazilian ascunzandu-se in spatele luptei antiteroriste, dar Löning a declarat ca nu a identificat "nicio legatura cu terorismul", in acest caz.
Moscova, care i-a acordat azil lui Edward Snowden, a acuzat la randul sau Londra de standarde duble. "Constatam ca initiativele luate de autoritatile britanice in privinta cotidianului The Guardian contrasteaza cu declaratiile partii britanice privind atasamentul sau fata de drepturile universale ale omului", a reactionat Ministerul rus de Externe.
Mai multe mass-media - The Independent, The Daily Mail si BBC - l-au identificat miercuri pe autorul presiunilor exercitate asupra cotidianul The Guardian ca fiind Jeremy Heywood, seful functionarilor britanici si unul dintre principalii locotenenti ai lui David Cameron.
BBC a citat mai multe surse guvernamentale care confirma aceasta implicare la cel mai inalt nivel al statului.
Ministrul de Interne a confirmat implicit, miercuri, aceste informatii, apreciind ca "nu considera suprinzator faptul ca cineva de la un nivel asa de inalt din Guvern sa fie implicat in astfel de cazuri".
"Este normal ca Guvernul sa aiba astfel de discutii cu Guardian si ca actiunea luata sa fie aceasta. Daca Guvernul crede ca informatii care ar putea ajuta teroristii nu sunt pastrate intr-un loc sigur, cred ca este normal sa actioneze", a adaugat el.
The Guardian, cotidian apropiat opozitiei laburiste, a revenit miercuri in detaliu asupra presiunilor la care a fost supus de functionari de rang inalt. "Au spus ca le este teama ca guvernele straine, in special Rusia si China, ar putea pirata reteaua Guardian", a povestit cotidianul, care a recurs, in urma cu o luna, la distrugerea hard disk-urilor sub supravegherea a doi reprezentanti ai serviciului britanic de interceptari.
Un "gest simbolic zadarnic", potrivit The Guardian, deoarece exista alte copii ale documentelor si acestea sunt folosite in continuare de publicatii din Statele Unite si Brazilia.
La randul sau, David Miranda a demarat, marti, o actiune in justitie impotriva Guvernului britanic pentru retinerea sa si confiscarea de documente jurnalistice.
Pe acelasi subiect: