news Corporation vrea sa intre pe piata de televiziune pay-TV (cu plata) din Spania prin achizitionarea pachetului de actiuni detinut de grupul de telecomunicatii Prisa TV la platforma Canal+, care era cunoscuta pana in octombrie 2011 sub denumirea "Digital+".

Prisa TV se afla in tratative pentru a-si vinde cele 56% din actiunile pe care le detine la platforma Canal+, la care compania spaniola de telecomunicatii Telefónica detine un pachet minoritar de actiuni (22%). Cel de-al treilea actionar al platformei Canal+ (22%) este Mediaset. News Corporation ar fi inceput deja discutiile cu Telefónica, pentru a intra in actionariatul platformei Canal+.

Totodata, Telefónica a facut grupului Prisa TV o oferta de 900 de milioane de euro pentru a prelua operatiunile Canal+, aceasta suma fiind considerata insuficienta de catre Prisa, lasand drumul deschis pentru implicarea unei a treia parti in acest business. Compania Prisa are o valoare estimata la 3,87 miliarde de euro.

Rupert Murdoch mai detine prin News Corp. si operatorii de telecomunicatii British Sky Broadcasting Group (BSkyB) si Sky Deutschand. Experienta News Corporation in domeniul televiziunii prin satelit ar fi un avantaj pentru Prisa, care a pierdut 28.350 de abonati la operatiunile sale prin satelit in primul trimestru. Prisa are in prezent 1.691.281 de abonati.

Grupul media News Corporation, detinut de magnatul Rupert Murdoch, trebuie sa finalizeze pana la sfarsitul lunii iunie proiectul sau de scindare, in companii diferite, a diviziei editoriale de activitatile de divertisment.

Divizia de cinema si televiziune - inclusiv studiourile 20th Century Fox, reteaua de televiziune Fox si postul Fox News - va fi separata de cea care include ziarele si operatiunile de publishing ale grupului News Corp.

Din grupul media News Corp. fac parte publicatii precum Wall Street Journal, The Times of London, The Australian, New York Post, Herald Sun, precum si editura HarperCollins. Conform expertilor, divizia editoriala va fi mult mai mica decat cea de entertainment. Familia Murdoch va pastra in continuare controlul efectiv asupra ambelor divizii rezultate in urma scindarii.

Scindarea trustului intr-o divizie editoriala si una de divertisment a fost aprobata pe 28 iunie 2012 de consiliul de administratie al grupului News Corporation. Conform analistilor de la Wall Street Journal si Reuters, manevra are rolul de a proteja activitatile de televiziune si productie de filme, mai profitabile, de cele editoriale, mai ales pe fondul scandalului interceptarilor telefonice, care a afectat numeroase publicatii britanice apartinand acestui grup media. In contextul scindarii, grupul News International si-a schimbat numele in NI Group Limited.

Pierderile nete inregistrate de noua structura de publishing a News Corp., pe anul financiar care se incheie pe 30 iunie, sunt estimate la 1,89 miliarde de dolari, in timp ce veniturile companiei ar putea fi de 9,14 miliarde de dolari, mai scrie Bloomberg.