"Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care intentioneaza sa se deplaseze pe teritoriul Republicii Elene asupra faptului ca principalele organizatii sindicale din Grecia - GSEE (sectorul privat) si ADEDY (sectorul public) - au lansat un apel la o greva generala de 24 de ore pentru ziua de 13 iunie 2013, fiind asteptate perturbari importante in traficul public", se arata intr-un comunicat al MAE, citat de Mediafax.

De asemenea, controlorii de trafic aerian au anuntat incetarea lucrului intre orele orele 15.00-17.00, precizeaza sursa citata.
MAE recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa se deplaseze pe teritoriul Greciei in aceasta perioada sa urmareasca anunturile autoritatilor locale referitoare la transportul public si sa evite implicarea in orice fel de manifestatii.

Principalele confederatii sindicale ale sectorului privat si public din Grecia, GSEE si Adedy, au anuntat declansarea unei greve generale de 24 de ore, joi, si pichetarea sediului radio-televiziunii publice ERT din Atena, in semn de protest fata de decizia Guvernului de a inchide aceste posturi. Potrivit AFP, anuntul a fost facut miercuri de GSEE (The General Confederation of Greek Workers) si Adedy (The Civil Servants' Confederation).

Calificand drept "lovitura de stat" decizia Guvernului grec de a inchide ERT, GSEE a anuntat, intr-un comunicat, ca respinge insistenta Executivului de a lua "decizii antidemocratice extreme".

Adedy a solicitat si sprijinul functionarilor sa participe la aceasta greva, denuntand "moartea brutala a ERT ca urmare a unui decret legislativ (...) al carui obiectiv este eliminarea organismelor publice si concedierea a 14.000 de functionari", in contextul politicilor de austeritate.

Televiziunea si radioul publice, inchise. Aproape 3.000 de ziaristi au ramas someri

Comisia Europeana a "luat act", miercuri, de decizia Guvernului grec de a inchide radio-televiziunea publica ERT, insistand totodata cu privire la rolul indispensabil pe care un serviciu audiovizual public il joaca intr-o democratie, informeaza AFP.

Totodata, CE precizeaza in comunicat ca un serviciu audiovizual public ocupa "un loc esential intr-o democatie europeana". In acest sens, Comisia Europeana felicita Guvernul grec pentru ca a anuntat, miercuri, depunerea unui proiect de lege pentru crearea unui nou audiovizual public in Grecia.

Guvernul grec a anuntat, miercuri, ca a fost elaborat un proiect de lege pentru reorganizarea audiovizualului public din Grecia, care va viza "radioul, internetul si televiziunea", planurile in acest sens fiind prezentate dupa inchiderea intempestiva a posturilor publice ERT. Guvernul de la Atena a anuntat si a pus imediat in aplicare masura de inchidere a canalelor televiziunii publice ERT, intr-o demonstratie de forta inedita impotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor sai internationali, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Aceasta masura a generat o ruptura in cadrul coalitiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: doua dintre partidele de coalitie au dezaprobat inchiderea si au anuntat ca nu vor vota aceasta masura cand decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.

Decizia a fost anuntata in cursul dupa-amiezii de purtatorul de cuvant al Guvernului, Simos Kedikoglou. "Difuzarea ERT se va opri la incheierea programelor de seara", a declarat purtatorul de cuvant.

ERT constituie "un caz exceptional de lipsa de transparenta si cheltuieli incredibile. Iar toate acestea se incheie acum", a afirmat purtatorul de cuvant.

El a asigurat ca acest serviciu public, in care grevele s-au multiplicat in ultimele luni ca opozitie fata de planurile de restructurare, se va redeschide sub o alta forma, cu un numar redus de salariati.

Toti salariatii actuali ai ERT, in numar de 2.656, vor primi o compensatie si vor fi autorizati sa ceara din nou un loc de munca in noua structura, a declarat el.

Aceasta masura radicala si fara precedent a fost anuntata fara preaviz, in momentul in care reprezentantii creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI) sunt la Atena.

ERT apartine unor organisme de stat multiple, care urmeaza sa fie restructurate sau sa fuzioneze in virtutea protocolului semnat intre Grecia si creditorii sai.

Reactiile sindicale si politice sunt foarte vehemente.

"ERT apartine poporului grec (...) este singurul organism independent si singura voce publica, ce trebuie sa ramana in domeniul public (...) condamnam aceasta decizie brusca", a declarat intr-un comunicat sindicatul GSEE.

"Este un soc total", a comentat pentru AFP un jurnalist din redactie, Pantelis Gonos. "Guvernul, fara consultari sau discutii, a socat pe toata lumea anuntand suspendarea televiziunii la miezul noptii", a declarat el.

Decizie fara precedent in Grecia

La scurt timp dupa anuntul Guvernului, mii de persoane s-au indreptat spre cladirea principala a ERT la periferia de nord a Atenei, pentru a-si manifesta sustinerea fata de televiziunea publica. Aproximativ 500 de persoane s-au reunit in fata cladirii ERT din Salonic, in nordul Greciei.

Sindicatul jurnalistilor, Poesy, a facut apel la o greva imediata de sustinere in mediul privat. "Guvernul este hotarat sa sacrifice televiziunea publica si radioul" pentru a-si multumi creditorii, a deplans sindicatul.

Canalele radio-televiziunii publice ERT au incetat sa mai emita marti la scurt timp dupa ora 23.00 (23.00 ora Romaniei), sediul principal situat pe un munte in apropiere de Atena fiind neutralizat de politie, potrivit unei surse sindicale.

"Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamana mai mult cu guvernarea lui Ceausescu decat cu o democratie", a declarat pentru AFP presedintele principalului sindicat al salariatilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis, referindu-se la dictatorul roman Nicolae Ceausescu.

Ministerul de Finante a publicat un comunicat in care anunta ca ERT ca entitate nu mai exista. Cei doi parteneri ai Noii Democratii (ND), formatiunea premierului conservator Samaras, din cadrul Guvernului si-au exprimat ferm opozitia fata de inchiderea ERT. "Nu suntem deloc de acord cu decizia si gestionarea de catre Guvern a acestui caz", a declarat Pasok (socialist). "Ne reiteram opozitia ferma fata de inchiderea ERT", a declarat si Stanga democratica (Dimar).

"Este o lovitura de stat", le-a spus jurnalistilor Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opozitie Syriza (stanga radicala), venit in graba la sediul ERT.

Pasok si Dimar au anuntat ca nu vor vota pentru decretul Guvernului cand acesta va fi prezentat in Parlament pentru validare, dupa intrarea sa in aplicare.

Uniunea Europeana de radio-televiziune (UER) i-a cerut lui Samaras sa anuleze decizia de inchidere a ERT, intr-un comunicat publicat la Geneva.