BBC, cel mai mare radiodifuzor public din lume, scade salariile vedetelor sale, cu 6 milioane lire sterline
BBC, radiodifuzorul public britanic, vrea sa scada cu 6 milioane de lire sterline (7,5 milioane euro) salariile prezentatorilor-vedeta ai companiei si sa sporeasca investitiile in domeniul productiei de seriale dramatice, informeaza dailymail.co.uk.
Potrivit unor surse citate de tabloidul Daily Mail, Tony Hall, directorul general al BBC, va anunta marti, cu ocazia raportului anual al grupului media, ca salariile totale ale vedetelor companiei vor scadea de la 200 milioane de lire sterline (252,6 milioane euro) la 194 milioane de lire sterline (245 milioane euro) in acest an.
BBC a fost aspru criticat in ultimii ani din cauza salariilor uriase pe care le plateste prezentatorilor sai, precum Jeremy Clarkson si Graham Norton.
Din 2009, lefurile vedetelor de la BBC au scazut cu 15%, mai ales dupa plecarea din trustul media a unuia dintre prezentatorii cel mai bine platiti, Jonathan Ross, in 2010.
Ultimul contract al lui Ross cu BBC avea o valoare de circa 6 milioane de lire sterline pe an, iar el spunea ca acel contract era mult mai mic decat "valoarea sa de piata" si ca a refuzat multe milioane de lire sterline pentru a ramane alaturi de BBC.
Raportul pe care urmeaza sa il prezinte Tony Hall ar urma sa arate faptul ca numarul celor mai bine platiti salariati ai BBC, cu salarii de peste 100.000 de lire sterline, a scazut pentru al patrulea an consecutiv, in timp ce numarul managerilor de nivel superior a fost redus cu 8% anul trecut.
Printre vedetele care au parasit postul public britanic in ultimul an s-a aflat si Susanna Reid, prezentatoarea emisiunii matinale de la BBC, care s-a alaturat echipei televiziunii ITV, unde prezinta "Good Morning Britain". Salariul ei actual este de 400.000 de lire sterline (505.000 de euro) pe an.
Un alt prezentator vedeta de la BBC, Jeremy Paxman, prezentatorul buletinului informativ "Newsnight" - care avea un salariu anual de 500.000 de lire sterline (631.500 euro pe an) - si-a prezentat demisia in iunie.
Potrivit unor surse, Tony Hall ar urma sa anunte si ca BBC isi va respecta angajamentele si va continua sa produca popularele seriale "Sherlock" si "Happy Valley", in ciuda unei reduceri de 26% a finantarii publice pentru radiodifuzorul national britanic in ultimii sase ani.
De asemenea, BBC ar putea creste cu 4% fondurile pe care le va cheltui in productia de noi continuturi media in urmatorii trei ani.
Presa britanica spune ca printre prioritatile postului BBC se vor afla serialele dramatice, buletinele de stiri si artele.
Totodata, in urma cu cateva zile, BBC News a anuntat ca va desfiinta 415 posturi, pentru a face o economie de 48 milioane de lire sterline (60 milioane euro) pe an pana in 2016-2017, dar si pentru a investi mai mult in jurnalismul digital.
In iunie, BBC a anuntat ca va renunta la 65 de posturi din divizia sa de radio, in cadrul unui proces de restructurare care prevede ca posturile de radio ale grupului media public britanic trebuie sa faca economii de 38 de milioane de lire sterline pana in 2016/17.
British Broadcasting Corporation (BBC) este cel mai mare radiodifuzor public din lume.