In luna iulie, grupul BBC a fost criticat pentru ca a acordat salarii compensatorii de 25 de milioane de lire sterline (29,19 milioane de euro) unui numar de 150 de senior manageri, fapt care a afectat trustul media britanic.

Un raport al Biroului National de Audit din Marea Britanie publicat in iulie arata ca, in perioada decembrie 2009 - decembrie 2012, au fost platite 10 pachete salariale compensatorii care au totalizat 20% din cele 25 de milioane de lire sterline. BBC spunea, insa, ca economiile pe care le-a facut prin reducerea numarului de senior manageri depasesc totalul acestor pachete salariale compensatorii.

Directorul general al BBC, Tony Hall, a spus la momentul respectiv: "Aceste plati dateaza din alta epoca si in prezent incercam sa le punem capat". "Cred ca BBC a pierdut sirul platilor in ultimii ani. Am spus deja ca limitam salariile compensatorii la 150.000 de lire sterline si am inceput sa imbunatatim procedurile", a mai spus acesta.

Potrivit editiei de duminica a publicatiei britanice The Mail, BBC a reangajat in secret noua dintre acesti senior manageri, care, la plecarea din trustul britanic, au obtinut indemnizatii de peste 100.000 de lire sterline. Publicatia britanica mai scrie ca, lucrand ca freelanceri, acesti manageri ar putea primi cel putin echivalentul indemnizatiei obtinute la plecarea din trustul BBC.

Sambata, parlamentarul Steve Barclay, membru al Public Accounts Committee (PAC), a criticat BBC pentru ca nu a transmis aceasta informatie in mod voluntar Parlamentului, inca de acum cateva luni. Totodata, acesta a spus ca BBC trebuie sa ofere explicatii privind numarul persoanelor reangajate, motivul si nivelul la care s-au luat aceste decizii.

Contactat de Daily Mail, BBC a refuzat sa ofere informatii privind identitatea persoanelor reangajate, insa a confirmat numarul acestora si tipul de contract pe baza carora ele colaboreaza cu trustul media.

BBC a anuntat, in aprilie, ca existau discutii pentru a reduce pachetele salariale compensatorii la 150.000 de lire sterline sau venitul pe 12 luni, care oricum ar fi constituit o suma mai mica.

Potrivit raportului Biroului National de Audit, un director general adjunct ar fi primit un pachet salarial compensatoriu de 949.000 de lire sterline, un director de departament - 866.300 de lire sterline, un Chief Operating Officer (COO) - 680.400 de lire sterline etc.

Pe de alta parte, BBC estima ca economiile rezultate in urma acestor reduceri de personal, in aceeasi perioada de trei ani care a precedat decembrie 2012, s-au ridicat la 35 de milioane de lire sterline.

Totodata, Biroul National de Audit arata ca BBC a depasit sumele deja generoase acordate ca salarii compensatorii, fapt care a afectat financiar trustul media britanic. Totusi, limitarile impuse de noul director, Tony Hall, sunt un semn ca situatia se schimba in bine.

Acelasi raport arata ca numarul senior managerilor a scazut de la 660 la 445 in perioada mentionata.

British Broadcasting Corporation (BBC) este cel mai mare radiodifuzor public din lume, cu aproximativ 23.000 de angajati. Corporatia BBC detine, in prezent, opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa si un serviciu international in 28 de limbi straine, de care beneficiaza peste 150 de milioane de persoane.