Soferul autocarului care a cazut intr-o prapastie din Muntenegru a murit
Soferul care conducea autocarul ce s-a rasturnat intr-o prapastie din Muntenegru a decedat, iar cel de-al doilea este in stare grava la Terapie Intensiva, a anuntat, marti, adjunctul sefului Politiei din Muntenegru.
Adjunctul sefului Politiei din Muntenegru a mai precizat ca trei incercari de a scoate autocarul din prapastie au esuat.
Intrebat daca accidentul s-a petrecut dupa ce soferul ar fi incercat sa evite mai multi copii care ar fi circulat pe viaduct, acesta a spus ca este inca devreme sa se vorbeasca despre cauzele accidentului.
"Martori ai accidentului au fost un copil si tatal sau, iar copilul a suferit si el", a mai declarat adjunctul sefului Politiei din Muntenegru.
Oficialul a precizat ca in zona in care s-a produs accidentul exista un marcaj care limita viteza de circulatie la 40km/ora. "Este cel mai tragic accident din istoria Muntenegrului", a mai spus acesta.
Mihail Florovici, ambasadorul Romaniei la Podgorica, a declarat ca pe viaductul de pe care s-a prabusit autocarul cu turisti romani se aflau copii pe ambele sensuri, iar soferul a incercat sa evite lovirea acestora, informeaza Mediafax.
"A fost un accident, eu stiu ce s-a petrecut, poate...soarta. Soferul a iesit din tunel, erau copii si pe stanga si pe dreapta viaductului, a incercat sa fereasca copiii, dar a lovit unul dintre ei. E o tragedie, cu adevarat. Nu este posibil ca soferul sa nu fi fost atent. Cunosc bine zona, e muntoasa, pe o parte este prapastie, pe alta versantul. Era o vreme ploioasa, era mazga pe jos", a spus Mihail Florovici luni seara, in cadrul unei emisiuni televizate.
El a adaugat ca in urma acestui accident s-a putut vedea cum este perceputa Romania in Muntenegru.
"Acum s-a vazut cum e vazuta Romania in Muntenegru, poate si datorita mie (...) Ministrul Sanatatii de aici a fost cu noi pana acum, e un adevarat profesionist, premierul a venit de ieri, ministrul de Externe, la fel. Sa vedeti cum stateau la coada muntenegrenii ieri sa doneze sange. Am ramas foarte uimit. La un necaz, asa au reactionat", a sustinut Florovici.
Potrivit unui comunicat transmis marti dimineata de Ministerul Afacerilor Externe, in baza informatiilor transmise de Celula de criza, luni seara, cu sprijinul autoritatilor din Muntenegru, a fost finalizata stabilirea identitatii uneia dintre cele doua persoane care nu fusesera inca identificate.
De asemenea, marti dimineata echipa mixta trimisa de autoritatile romane la fata locului face demersurile necesare, in cooperare cu autoritatile locale, pentru desfasurarea, in etape, a operatiunii de repatriere.
Tododata, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat se afla la spitalul din Podgorica, unde impreuna cu medicii locali face o ultima evaluare amanuntita a starii de sanatate a pacientilor, "in vederea stabilirii transportabilitatii acestora in cursul acestei zile, cu mijloace puse la dispozitie de autoritatile romane".
MAE mai precizeaza ca in acest moment sunt in curs de avizare procedura si etapele operatiunii de aducere acasa a cetatenilor romani. "Echipa de la fata locului, coordonata de ministrul Titus Corlatean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflata de ieri (luni - n.r.) in capitala Muntenegrului, coordoneaza si stabileste etapele de aducere acasa a cetatenilor romani."
Conform sursei citate, victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgenta Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni si Universitar din Capitala, pregatite sa primeasca ranitii. Oficialii MAE mai spun ca familiile celor implicati in accident vor fi informate cu privire la locul in care vor fi internati pacientii, precum si ora la care vor ateriza aeronavele militare.
Cele doua aeronave militare care urmeaza sa aduca ranitii romani in tara au plecat spre Muntenegru, marti dimineata, de la Baza 90 Otopeni. La bordul acestora se afla 11 medici si 11 asistenti SMURD si cinci angajati ai MApN. Acestia sunt coordonati de Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti si purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca.
Luni seara, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de catre ministrul Mircea Dusa, cele doua avioane militare - Hercule si Spartan - cu care vor fi transportate persoanele ranite in accidentul de duminica din Muntenegru.
Spartan, o aeronava mai mica, este dotata cu 12 targi si aparatura pentru terapie intensiva, in timp ce in Hercule vor putea fi transportati 18 pacienti. Avioanele se vor intoarce la Baza 90, de unde ranitii vor fi preluati de echipaje SMURD si transportati la spitale in Capitala.
Luni seara, Mircea Dusa a spus ca aceasta este cea mai mare actiune de acest fel pe care o organizeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN) si a transmis condoleante famillilor victimelor din accidentul de la Muntenegru.
Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat intr-o prapastie in Muntenegru, duminica dupa-amiaza. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, aflat la Podgorica, la spitalul unde au fost duse victimele, a declarat, luni, ca persoanele ranite care vor fi aduse in tara, marti, cu doua avioane militare, vor fi supravegheate de peste 25 de medici si asistente, aeronavele fiind asteptate in capitala Muntenegrului in jurul orei 9.00.
Arafat a adaugat ca marti se va decide daca dintre raniti sunt si unii care nu pot fi transportati. El a precizat anterior, intr-o declaratie de presa, ca 18 romani au murit in accident, in timp ce 29 sunt internati, dintre care sapte, la terapie intensiva. Reprezentantul spitalului de la Podgorica a precizat, la randul sau, ca patru dintre pacientii de la terapie intensiva respira cu ajutorul aparatelor si, desi au functii vitale stabile, sunt inca in pericol.
Pasagerii decedati vor fi repatriati ulterior, dupa incheierea formalitatilor, trupurile neinsufletite urmand sa fie transportate de Ministerul de Interne in localitatile de resedinta, daca nu se impune sa fie predate unor institutii ale statului, a mai spus, luni seara, Mircea Dusa.
Unul dintre pasagerii ranti in Muntenegru a declarat, pentru stirile Pro TV, ca in momentul producerii accidentului soferul era intr-o depasire la intrarea intr-un viaduct si, desi limita de viteza era de 50 de kilometri la ora, el avea in jur de 90 de kilometri la ora.
"Eu ma simt relativ bine, ceilalti sunt mult mai rau. Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar cateva zgarieturi, eu am cazut din autocar in timp ce se rostogolea. Soferul a incercat sa depaseasca la intrarea intr-un viaduct, accelerand. Am inceput sa strigam la el sa incetineasca. A accelarat, a incercat sa evite masina din fata si a sarit peste parapet. Limita de viteza a fost de 50 de kilometri la ora, iar el avea undeva pe la 90 kilometri la ora. Nu ne grabeam, aveam timp sa ajungem", a spus pasagerul.
Pe acelasi subiect: