Totodata, ministrul Apararii Mircea Dusa a declarat, luni seara, cand a prezentat, la Baza 90 din Otopeni, cele doua aeronave care ii vor aduce marti in tara pe romanii raniti in accidentul din Muntenegru, ca aceasta este cea mai mare interventie aviatica medicalizata a MApN, noteaza Mediafax.

Corlatean a fost intrebat, intr-o interventie televizata, ce raspunde acuzatiilor la adresa vitezei de reactie a autoritatilor romane in cazul accidentului din Muntenegru. "In Romania intotdeauna vor exista voci care vor spune si asa ceva", a raspuns Titus Corlatean.

Ministrul a mentionat ca au trecut doar 24 de ore de la accident, iar Celula de criza convocata la MAE a lucrat tot timpul, el a tinut legatura cu aceasta, au fost luate decizii, s-au deplasat echipe si oficiali la Podgorita. "Autoritatile romane s-au miscat foarte repede si au comunicat atunci cand au avut informatia certificata de autoritatile din Muntenegru", a mai spus Titus Corlatean. Anterior, intr-o interventie la Realitatea Tv, Titus Corlatean a afirmat ca "MAE si-a facut datoria".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca a aflat despre accidentul din Muntenegru duminica la ora 22.55, cand a fost sunat de catre secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, moment din care a luat legatura cu ministrii cu atributii.

"As vrea ca opinia publica sa fie corect informata, pentru ca am vazut niste neintelegeri in presa si simt nevoia sa fac aceasta precizare: conform listingului telefonului meu - si il pun la dispozitia presei - eu am aflat despre tragedia din Muntenegru la 22.55, cand am fost prima data sunat de domnul Arafat, deci inainte de ora aceea nu am stiut, dupa care, sigur, am luat legatura cu ministrul de Externe, cu ministrul Apararii si toti ceilalti", a afirmat Ponta.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a transmis duminica seara, la ora 22.31, un comunicat in care informa ca un autocar cu turisti s-a prabusit sambata intr-o prapastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetari "se pare ca printre victimele accidentului se afla si cetateni romani".

Agentia de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul in care a avut loc accidentul din Muntenegru, transmite intr-un comunicat ca a fost informata despre incident duminica la ora 19.00 si ca a comunicat MAE datele turistilor pentru identificarea lor de urgenta.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat, duminica in jurul orei 18.00 ora Romaniei, intr-o prapastie din Muntenegru, accidentul soldandu-se cu 18 morti si 29 de raniti.

Corlatean cere urgentarea identificarii victimelor, medicii spera ca aceasta sa se incheie marti

Ministrul de Externe a declarat, luni, ca a cerut urgentarea procedurilor de identificare a oamenilor care au murit in accidentul din Muntenegru, reprezentantul spitalului din Podgorica spunand ca se depun eforturi pentru finalizarea identificarii victimelor pana marti dimineata.

Declaratiile au fost facute, luni seara, la spitalul din capitala Muntenegrului unde au fost adusi romanii implicati duminica intr-un accident rutier. Ministrul de Externe a spus ca s-a dus in Muntenegru pentru a vedea in ce situatie sunt pacientii romani si pentru a le transmite un mesaj de sprijin moral si de solidaritate.

Corlatean a mai spus ca a cerut autoritatilor urgentarea procedurilor de identificare a persoanelor decedate, precizand aceste informatii sunt extrem de importante pentru familii.

Repatrierea ranitilor din Muntenegru, cea mai mare interventie aviatica medicalizata a MApN

Luni seara, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de catre ministrul Mircea Dusa, cele doua avioane militare - Hercule si Spartan - cu care vor fi transportate persoanele ranite in accidentul de duminica din Muntenegru.

Spartan, o aeronava mai mic, va fi dotata cu 12 targi si aparatura pentru terapie intensiva, in timp ce in Hercule vor putea fi transportati 18 pacienti.

Mircea Dusa nu a putut preciza numarul medicilor romani care vor merge in Muntenegru pentru preluarea ranitilor, dar a spus ca acestia vor fi coordonati de Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti si purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca.

Marti, de la ora 5.00, SMURD va aduce toate echipamntele si materialele sanitare necesare ranitilor, dupa care plecarea se va face, de la Baza 90, in jurul orei 8.00.