Semnarea acestui contract este un pas inainte. Dupa negocierile de readucere a TUI in Romania, purtate asta-vara, contractul cu Air Berlin intaresre relatiile intre litoralul romaniesc si Germania, si speram ca la vara sa avem parte de cat mai multi turisti germani in hotelurile din statiunile de la mare”, a declarat pentru incont.ro Corina Martin, presedintele asociatiei si totodata presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

TUI, cel mai important tour operator german, s-a retras din Romania acum patru ani. Statiunile de pe litoralul romanesc nu au mai aparut in cataloagele de prezentare ale TUI, iar numarul turistilor germani s-a diminuat substantial. Motivele invocate atunci pentru retragere au fost numeroasele plangeri legate de conditiile de cazare si de ambient. Nemtii s-au plans de muzica data la maximum in cluburi, din cauza careia nu puteau dormi, de prezenta masiva a cainilor vagabonzi, de mizerie si chiar de preturile prea mari practicate de unele unitati de cazare.

Nici acum TUI nu este prea multumita de cum arata litoralul romanesc. Concurenta bulgarilor este foarte acerba. Un director al touroperatorului german a declarat ieri ca litoralul nostru este cu 7-8 ani in urma celui bulgaresc.

O alta problema semnalata de turistii germani a fost legata de plaje. Hotelierii nu au mai putut asigura turistii ca au sezlonguri, desi promisesera acest lucru in pliante, pentru ca, din ordinul conducerii Ministerului Mediului de la acea vreme, plajele au ajuns in mana unor operatori economici care nu aveau legatura cu turismul.

Si nu in ultimul rand, concurenta acerba a hotelierilor din Bulgaria a pus capac fluxului de turisti germani pe litoralul romanesc. Hotelurile bulgaresti au oferit conditii de cazare si preturi imbatabile pentru multe dintre hotelurile nostre.