Early-booking pe litoralul romanesc. Romanii se inghesuie de pe acum sa-si cumpere vacantele de vara
Cine ia masuri din iarna, are parte la vara de un concediu pe bani putini. Cam asta vor sa le transmita hotelierii de la malul marii turistilor care vor sa le treaca pragul in sezonul estival. In doar doua saptamani, au vandut cu 25% mai multe pachete turistice fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Spre exemplu, un pachet turistic de 6 nopti, in perioada 16 iulie-19 august, la un hotel de 2 stele din statiunea Olimp, costa 776 de lei de persoana, dar numai daca este achizitionat pana la 31 martie. La 3 stele, in statiunea Mamaia, 6 nopti de cazare in perioada 21 iulie- 6 august costa 1259 de lei de persoana fata de 1390 de lei, cat ar costa la receptie. Iar la cinci stele, pentru 5 nopti de cazare cu mic dejun inclus, pachetul costa 1760 lei fata de 2160de lei, tariful de receptie. Este o diferenta considerabila, spun agentii de turism, iar ofertele nu au fost trecute cu vederea de turisti.
Agentii de turism de pe litoral spun ca s-au adaptat crizei. Si pentru ca romanii au devenit mai cumpatati chiar si atunci cand pleaca in concediu, ei incearca sa-i convinga pe turisti sa-si rezerve concediul de vara la mare, inca de acum.
"Sunt reduceri cuprinse practic intre 10 si 30%. Preturile sunt oricum mai mici fata de anul trecut si pentru litoral si pentru zonele montane sau balneo exista o scadere undeva spre 10% fata de anul trecut", a spus Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Pachetele vandute in numai doua saptamani se situeaza undeva in jurul valorii de o mie de pachete comparativ cu anul trecut cand s-au vandut 600, 700 de pachete”, spune Mihai Pisarciuc, agent de vanzari.
Anul trecut, gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral a fost de 70%. Hotelierii spera insa ca noile oferte vor aduce mai multi turisti pe plaje, in vara lui 2010.
“Este un numar de turisti pe care putem sa contam inca de la vremea asta, din luna februarie si este daca vreti si un marker a ce se va intampla in plin sezon adica ne dam seama care este adresabilitatea", spune George Guci- hotelier.
Pe acelasi subiect: